Jon Karlsen presenterte Digitalt veikart 2.0 på Det norske byggemøtet tirsdag.
Digitalt veikart 2.0: Kommer med seks råd for digitalutvikling i næringen
Tirsdag kunne prosjektleder Jon Karlsen presentere Digital veikart 2.0 for byggenæringen, og kom med seks generelle råd rundt digitalisering til lederne i byggenæringen.
For tre år siden ble Digitalt veikart 1.0 ferdigstilt i regi av Byggenæringens Landsforening (BNL). Veikartet ga en beskrivelse av anbefalinger og tiltak for digitalisering i byggenæringen.
– Skal vi komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon, og så må vi bli enige om hvordan vi skal digitalisere sammen, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.
Annonse
BNLs prosjekt Digitalt veikart 2020 ble etablert høsten 2019.
– BNL så etter hvert behovet for å videreføre arbeidet med digitalisering og gi råd til ledere i næringen, siden det er stort sett lederne i en virksomhet som setter dagsordenen, bestemmer hvilke saker som skal prioriteres, og hvilke investeringer som skal gjøres, sier Sandnes i en pressemelding.
Tidligere toppleder i Glava Jon Karlsen har ledet prosjektet Digitalt veikart 2.0.
Han peker på at digitalisering ikke er et mål i seg selv, men et verktøy for å komme dit vi ønsker. Karlsen er også opptatt av at Digital Veikart 2.0 skal bidra til å få lederne i næringen både til å forstå hvorfor det skal digitaliseres og hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon. Han sier at om næringen skal komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, og hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon.
– Hensikten er å skape forståelse, eierskap og forankring til hvordan ytterligere digitalisering kan gi norsk byggenæring forretningsmessige konkurransefortrinn til beste for samfunn og bedrifter i hele verdikjeden.
I tillegg til generelle råd til bransjen og fra 19 bransjer, samt råd til byggherrer, rommer rapporten også eksempler på bruk av ny teknologi.
– Vi ser også hvordan vi best skal kunne digitalisere sammen gjennom å bli enige om hvilke standarder og fellesregistre vi må legge til grunn, sier Karlsen.
Arbeidet har resultert i en rapport som i første omgang er rettet mot lederne i små og mellomstore virksomheter i næringen. Rapporten har som mål å vise frem de viktigste funnene og håpet er at rådene i rapporten vil bidra til en mer effektiv og bærekraftig byggenæring på sikt.
– Vi snakker her egentlig snakker om en industrialisering eller effektivisering. Digitalisering muliggjør nye, bedre og mer effektive måter å arbeide på. Lederne må forstå dette og vite når verktøyene bør tas i bruk, sier Karlsen.
Rapporten ble presentert på Det norske byggemøtet tirsdag, og her er det seks rådende Karsen mener næringens ledere bør følge:
1. Ha alltid en forretningsmessig tilnærming til ny teknologi 2. Man må ha eierskap og lederskap fra toppen. Ikke overlat dette til leder IT-sjef og IT-avdeling. 3. Digitaliseringsstrategien må forankres i bedriftens strategi og forretningsplaner. Sørg for også for forankring i styret. 4. Sett klare mål for hva digitaliseringen skal gi, som kostnadskutt, salgsøkning, produktivitetsvekst, HMS og CO2-reduksjon. 5. Mobiliser og involver hele organisasjonen. Ikke gjør dette til en oppgave bare for spesialistene. 6. Ikke glem viktigheten av å endre arbeidsprosessene og forretningsmodellene. (Ikke bare digitalisere og sementere den «gamle» arbeidsmåten).
Karlsen foreslår nå at det etableres et nasjonalt råd/gruppe med representanter fra offentlige sektor og byggenæringen som kan ta eierskapet og definere et felles rammeverk for informasjonsforvaltning i byggenæringen.
– Dette har vært et veldig spennende og givende prosjekt, og som bakgrunn som toppleder har jeg også kjent på utfordringene ledere står i når det gjelder digitalisering. Jeg håper at rapporten kan komme både til nytte og inspirere, sier Karlsen.
Han mener vinnerne i næringen er de som finner måter å utnytte de nye digitale mulighetene på.
- Engasjer deg som leder. Med det kostnadsnivået vi har i Norge, er vi avhengige av å digitalisere mer, sier han.