F.v. Halvor Jensen, NTI, styringsgruppeleder, Bård Krogshus, Verdinettverk, prosjektleder, Bjørnar Torsnes, CodeIT, Harald Rosingaunet, Holte, Einar Gudmundsson, Catenda, André Mamelund, Logiq, Halvard Gavelstad, Norsk Byggtjeneste og Per Stubberud Lieng, Gausdal Landhandleri.
Ny treårsperiode for BIM Verdinettverk og ny leder av styringsgruppa
BIM Verdinettverk gyver løs på ny treårsperiode. I og med at støtten fra Innovasjon Norge opphørte fra nyttår, er det nå partnerne og deltagerne som finansierer den videre satsningen fra egen lomme.
Spesialrådgiver i Innovasjon Norge Olav Bardalen har i mange år jobbet med å utvikle strategier og virkemidler for å stimulere innovasjonssamarbeid i næringsklynger og nettverk, og er i dag rådgiver for klynger og nettverk på Innovasjon Norges kontor for Oslo og Viken.
– Det er veldig gledelig at det viktige og presise arbeidet i BIM Verdinettverk videreføres. Dette viser at den økonomiske støtten fra Innovasjon Norge har vært verdifull. Ikke bare for de deltagende, men også for en samlet norsk byggenæring. Ikke minst er det tydelig at det er gjort en solid innsats med å forankre fruktene av nettverksarbeidet i de deltagendes organisasjoner og verdikjeder. På mange måter er BIM Verdinettverk et skoleeksempel på hvordan vi i Innovasjon Norge ønsker at et nettverk av ytterst ulike virksomheter i en gitt næring skal løfte fram innovasjon, felles nytte og kommersielt bærekraftige løsninger, sier Bardalen i en pressemelding.
Representerer «muliggjørerne»
I løpet av de siste tre årene har en lang rekke «muliggjørere» fra så og si alle sider av bordet i den mangslungne norske byggenæringen jobbet sammen for styrke den felles digitale verdikjeden. Selv om veien til tider har vært kronglete, har resultatene kommet.
– BIM Verdinettverks metode synliggjør ikke bare den digitale verdikjeden, dens mange hull og hver enkelt aktørs plass, men også hvordan hullene lar seg lappe til det beste for alle. Det er svært gledelig for meg personlig - og for en samlet norsk byggenæring - at de deltagende i nettverket har bestemt seg for å fortsette det gode arbeidet, sier avtroppende leder for styringsgruppa Halvard Gavelstad, som til daglig er administrerende direktør i Norsk Byggtjeneste.
Stor suksess med å digitalisere sammen
Virksomhetene som inngår som partnere i nettverket er i skrivende stund; Norsk Byggtjeneste, Catenda, NTI, Logiq, CodeIt, Holte, APX Systems og Gausdal Landhandleri. Gavelstad er av den oppfatning at man gjennom samarbeidet i BIM Verdinettverk har fått initiert god innovasjon og produktutvikling på mange felt. Blant annet har BIM-Verdinettverk lyktes godt med å trekke frem og gjennomføre viktige pilotprosjekter. Piloter som hver på sin måte har synliggjort nytten av den pågående digitaliseringen..
– Til tross for at vi fortsatt befinner oss i en tidlig fase av digitaliseringen, har samspillet i nettverket vist at det er en økende vilje til å digitalisere sammen og at mange aktører i næringen er villige til å løfte i flokk. Pilotene er er jo på mange måter en type mikrotjenester - eller applikasjoner om du vil - som kan brukes på nytt i kommende sammenhenger - på tvers av verdikjeden. Gjenbruk av gode erfaringer gir progresjon og framdrift som hele næringen kan bygge videre på. Det vil derfor bli spennende å følge det videre samspillet i BIM Verdinettverk og hvor langt det faktisk vil bevege næringen framover i de kommende tre årene, sier Gavelstad.
Ny leder
Det er administrerende direktør Halvor Jensen i NTI som er valgt til leder av styringsgruppa. Ifølge Jensen er sammensetningen av aktører i BIM Verdinettverk et godt tverrsnitt av de som gjør digitaliseringen av byggenæringen mulig, muliggjørere som binder bestillere, utførende og brukere av bygg, sammen. Muliggjørere som skaper reelle verdier for seg selv, sine respektive økosystemer og for byggenæringen som helhet.
– Vi ønsker å være aktive i verdiskapende nettverk som kan gi oss kunnskap, markedsmuligheter og gode relasjoner. Vårt selskap har vært aktive i BIM Verdinettverk i tre år. En deltakelse som har gitt oss direkte verdi i form av nye kontakter, konkrete forretningsmuligheter og prosjektfinansiering. Verdier som vi ikke hadde klart å skape på egen hånd. BIM Verdinettverk gjør godt fotarbeid og jobber effektivt og praktisk for å skape markedsrettede pilotprosjekter og pilotseminarer. Dette har vist seg å være effektive møteplasser for produktivt samspill mellom IT-løsninger og noen av byggenæringens mest krevende kunder. Jeg ser det som en ære å videreføre dette viktige arbeidet. Å digitalisere sammen - på åpne og frie formater - og samtidig generere reelle verdier, er uten tvil både fremtidsrettet, virkelighetsorientert og lønnsomt, avslutter Jensen.
Pilotverksted 24. april
Metodikken nettverket skal jobbe med videre er svært lik den som er brukt så langt og bygger i det store hele på å identifisere og avdekke digitale flaskehalser på spesifikke områder gjennom piloter og så løse disse gjennom praktisk samarbeid mellom krevende kunder og innovative leverandører.
- Nytt av året er såkalte pilotverksteder hvor de inviterer aktører til å komme med kortfattede problemstillinger, som skal munne ut løsningsorienterte piloter. Det første går av stabelen 24. april. Her kommer blant annet Statsbygg og Digitale Gardermoen. Sistnevnte er et interkommunalt selskap med seks kommuner. Disse skal orientere om nye krav og målsettinger som utbyggere og entreprenører må forholde seg til. Det er viktig at bestillerne gir klarere føringer fremover, sier prosjektleder i BIM Verdinettverk, Bård Krogshus.