Autonom georadar. Foto: NIKU
Autonom georadar.

Ny karttjeneste gir oversikt over flere hundre arkeologiske undersøkelser

NIKU har sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune, laget en åpen karttjeneste med oversikt over arkeologiske georadaroppdrag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2007 og fram til i dag er det gjennomført en rekke arkeologisk geofysiske undersøkelser i Norge, og alle offentlige tilgjengelige rapporter fra disse undersøkelsene legges inn i karttjenesten argin.no.

I alt er nesten 2.000 hektar undersøkt, og 300 rapporter ligger tilgjengelig.

Det skriver NIKU i en artikkel på nettsidene sine.

– Bare for NIKU nærmer vi oss nå 250 ulike arkeologiske georadaroppdrag, sier Knut Paasche, avdelingsleder for NIKUs avdeling for Digital arkeologi, og alle disse finner man i karttjenesten.

Karttjenesten, som driftes av NIKU gir en oversikt over områder hvor det er utført høyoppløselige arkeologisk geofysiske undersøkelser

Per dags dato er nesten 2.000 hektar gjenspeilet i tjenesten, alle arealene undersøkt med georadar.

Ifølge NIKU kan tjenesten spesielt være nyttig for kulturminneforvaltningen, jordbruket, grunneiere, utbyggere og andre som er involvert i arealplanlegging.

– For eksempel under planleggingsprosesser av store utbyggingsprosjekter er dette en nyttig karttjeneste, påpeker Paasche.

Powered by Labrador CMS