Konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult sier de er fornøyde med interessen for konferansen.
Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum
Kimberly Lein-Mathisen
Gudmund Stokke
Kirsti Lovise Slotsvik, direktør i Jernbanedirektoratet

Norconsult samlet 300 til Samfunnskonferansen

Rundt 300 påmeldte møttes tirsdag på Bærum kulturhus i Sandvika da Norconsult for andre gang arrangerte Samfunnskonferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Med en rekke foredragsholdere, som blant andre tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem, Gudmund Stokke i Nordic – Office of Architecture og administrerende direktør Kimberly Lein-Mathisen i Microsoft Norge, ønsket Norconsult å diskutere spørsmålet «har vi skjønt hva vi skal leve av i fremtiden, og hvordan vi skal leve».

- Målet vårt med konferansen er å være med i samfunnsdebatten. Temaet er veien mot fremtiden, og da fokuserer vi på hva vi skal leve av og hvordan vi skal leve, sier konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult.

Bærekraft og digitalisering

Han sier rådgivningsselskapet har forsøkt å se inn i krystallkula med et konsept kalt strategisk radar, hvor de ser på hvordan samfunnet og næringslivet vil utvikle seg de neste 10 til 20 årene.

- Vi ser at bærekraft og digitalisering er veldig i vinden, både i dag og fremover. Samtidig ser vi at samarbeid og nye samarbeidskonstellasjoner blir stadig viktigere, noe som kan utfordre leverandør-og kundeforholdene. Det blir i større grad et krav fra kunder og samfunnet at man skal jobbe sammen og finne gode løsninger. Et eksempel er de nye totalentreprisekontraktene til Nye Veier, hvor entreprenører og rådgivere jobber tett sammen. Det er spennende, sier Jacobsen til Byggeindustrien.

Også Kimberly Lein-Mathisen i Microsoft Norge påpeker i sitt innlegg viktigheten av å samarbeide, og oppfordrer virksomheter til å «brainstorme» sammen.

Hun sier at digitalisering og kunstig intelligens har skutt fart de siste årene, men påpeker at enkelte næringer fortsatt har en lang vei å gå.

- Blant næringene vi har undersøkt ligger definitivt anleggsbransjen lengst bak. Men her må vi heller snu det på hodet, og si at dere som jobber innen anlegg har en kjempemulighet framover til å gjøre store forandringer, sier Lein-Mathisen.

Det var Bærum-ordfører Lisbeth Hammer som åpnet konferansen. Hun viste til rapporten The Future of Jobs fra World Economic Forum, og påpekte at det blir flere jobber nettopp på grunn av automatisering og digitalisering.

- Men innholdet i jobbene endrer seg. Balansen mellom hvilke oppgaver som utføres av mennesker og hvilke som utføres a maskiner forskyves raskt. Teknologikompetanse er bare en del av det fremtidige behovet. Menneskelig egenskaper som kreativitet og kritisk tekning vil bidra til å beholde eller øke arbeidstagernes verdig, sier hun.

- Personlig opplever jeg dette som inspirerende. Vi må stille de riktige spørsmålene og finne svarene sammen, legger hun til.

Inviterer ungdom

Samfunnskonferansen ble arrangert for første gang i fjor, og Jacobsen mener arrangementet er blitt godt mottatt.

- Dette er noe vi ønsker å fortsette med. Det nye med årets arrangement er at vi også inviterer ungdommen. Vi har invitert ungdomspolitikere i tillegg til både ingeniør-, arkitekt og designstudenter, som skal gi sitt syn på fremtiden, sier han og legger til:

- Det er et paradoks at de som designer byggene i dag ikke nødvendigvis er de som skal bruke dem når de er ferdige. Det er de unge som skal bruke dem, og derfor er det viktig at de har et ord med i laget.

Under Samfunnsdebatten la tre team med ingeniørstudenter, ungdomspolitikere og arkitektstudenter frem sine visjoner for fremtidens byer. Deretter møtes også tungvektere fra politikk, næringsliv, som direktør Kirsti Lovise Slotsvik i Jernbanedirektoratet og viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til debatt om fremtidsvisjoner, samfunnsøkonomiske utfordringer og lønnsom bærekraftig utvikling.

Powered by Labrador CMS