Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

DiBK jobber for bedre prosjektering av trapper

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) jobber for en digitalisering og mer effektiv byggenæring. Nå er det trapper som står for tur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– I direktoratet arbeider vi kontinuerlig med digitalisering av regelverket og byggesaksprosessen for å få mer effektive søknads- og byggeprosesser. Derfor har vi laget flere digitale løsninger, sjekklister og veivisere som gir bedre beslutningsstøtte for kommuner, privatpersoner og næringen, sier direktør Per-Arne Horne.

DiBK gir råd til både byggenæring og byggesaksbehandlere, og sier de årlig mottar en rekke spørsmål om prosjektering av trapper.

– Det finnes mange forskjellige trappetyper som alle har ulike krav knyttet til seg. Mange sliter med å finne ut akkurat hvilke krav som gjelder en bestemt trappetype. Vi har derfor laget et verktøy som skal gjøre det enklere å finne og forstå reglene i trappeparagrafen i det byggtekniske regelverket, TEK17, sier Horne.

Per Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet. Foto: DiBK.no
Per Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.

DiBK peker på at det nye digitale verktøyet skal være enkelt og effektivt.

– Ved å be om svar på et fåtall spørsmål om plassering og bruksområder, får brukeren en liste over hvilke krav i trappebestemmelsen som gjelder. Listen vil angi hvilke krav en bestemt trappetype har til for eksempel trappebredde, trinnstørrelse, håndløpere og tilgjengelighet, skriver direktoratet.

– Vi håper brukerne opplever at verktøyet bidrar til en mer effektiv prosjektering. Vi har lagt vekt på å forklare og illustrere de ulike kravene basert på spørsmål og innspill vi har fått fra fagpersoner under utarbeidelsen av verktøyet, sier Horne.

I løpet av 2022 vil flere digitale veiledere om det byggtekniske regelverket komme på plass.

– I tillegg skjer det hele tiden nyvinninger i samarbeid mellom DiBK og ulike næringsaktører når det gjelder digitalisering av plan- og byggesaksprosessen, skriver direktoratet og Horne trekker fram viktigheten av å arbeide sammen med byggenæringen.

– Digitalisering vil være sentralt for utviklingen av byggenæringen. Det handler ikke bare effektivitet i prosjektering og søknadsprosesser, men vil være avgjørende for om vi klarer å utvikle en bærekraftig næring, sier Horne.

Tappeveilederen blir lansert onsdag 26. januar.

Powered by Labrador CMS