Det nytter å jobbe med rekrutteringen - lær av de som lykkes
Gjennom flere år har aktørene i byggenæringen slitt med å rekruttere fagarbeidere. Utviklingen synes nå å gå i riktig retning - selv om det fortsatt er for få som ønsker å gå dette løpet og bli lærlinger.
Denne artikkelen er over fem år gammel
I årene fremover kommer byggenæringen til å ha behov for mange tusen unge som ønsker å ta en yrkesfaglig utdanning – Norge trenger langt flere fagarbeidere enn det som kommer ut fra utdanningssystemet i dag. Gjennom år har nedgangen til bygg- og anleggsfagene vært altfor stor. Om vi skal klare å bygge landet fremover, må vi få frem flere lærlinger – og disse må sikres en videre utdanning blant næringens bedrifter. Ikke minst vil det bli et enormt behov etter flere lærlinger når stadig strengere krav fra byggherrene om at virksomheten må ha lærlinger i staben for å kunne sikre seg offentlige kontrakter virkelig slår inn.
Heldigvis kan det virke som om den negative trenden har nådd bunnpunktet. Noen flere ønsker nå å ta sin utdanning innen bygg- og anleggsfagene. Antall søkere øker men det trengs langt flere, spesielt innen enkelte fag og i noen regioner, er søkertallene altfor lave
Det at vi nå ser en noe oppadgående tendens viser at innsatsen som er lagt ned gjennom flere år av organisasjonene, virksomhetene og myndigheten har en effekt. Det lønner seg derfor absolutt å jobbe aktivt og systematisk for at flere unge skal bli en del av byggenæringen – for vi ser at de som virkelig tar tak i utfordringene får effekter av arbeidet som legges ned. Det er mange som har gjort en god jobb her – blant dem entreprenørene og organisasjonene på Vestlandet. På bygg.no kunne vi mandag fortelle at Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Sogn og Fjordane har opplevd en solid økning i antall lærlinger - og det er det viktige betongfaget er vinneren. Opplæringskontoret har i år ansvar for 177 lærlinger i Sogn og Fjordane, ti flere enn på samme tid i fjor – og hele denne økningen har kommet i betongfaget.
Slike eksempler viser at det nytter å gjøre en innsats – selv om det kan ta tid. Å snu slike trender er ikke gjort i en håndvending – man må jobbet over tid med å endre holdninger. Denne typen arbeid gjøres best gjennom å informere om de gode mulighetene som finnes – og dette må gjøres av flere – hele tiden. Det er også viktig å lære av de som lykkes i dette arbeidet – finn ut hvordan de har jobbet for å sikre seg en slik fremgang og få til gode erfaringsutvekslinger – også på tvers av regioner og fagretninger. For selv om trenden er positiv er vi ikke i nærheten av å komme i mål – og lærlingene vil bare bli mer ettertraktet i tiden fremover. Næringen kan rett og slett ikke utføre sine oppgaver i tiden som kommer om vi ikke lykkes i å rekruttere flere lærlinger.