Det er så lite som skal til, men gevinsten er stor
Det jobber i dag rundt 260.000 medarbeidere i den utførende delen av byggenæringen i Norge. Det er bruk for flere, og skal næringen i fremtiden klare å finne mennesker til å løse alle oppgavene må den klare å tenke enda bredere i rekrutteringsarbeidet.
Det er rundt 650.000 personer i Norge som av ulike årsaker i dag faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Slik kan vi ikke ha det.
Med noe tilrettelegging er det veldig mange flere som nå ikke er en del av arbeidslivet, eller som ikke har funnet arbeidsplassen de ønsker, som kan være med å bidra innen mange ulike felter. Mange av disse har en stor arbeidskapasitet, men ulike hindre gjør at man ikke kommer i en situasjon der det fungerer godt nok i hverdagen. Her er det samfunnet som har sviktet, for det er fullt mulig å få langt flere ut i arbeidslivet med litt planlegging og bedre samarbeid med den enkelte og virksomhetene ute i næringslivet.
Her er det også mange i byggenæringen som kan gjøre mer. For det er ofte for lett å si at dette ikke går eller at det passer ikke hos oss. Det er ofte veldig lite som skal til før man får uendelig mye tilbake. I den nyeste utgaven av Byggeindustrien og her på bygg.no forteller vi om Geir Atle Apeland. 24-åringen er født med akondroplasi, som er den vanligste formen for kortvoksthet. Han har helt siden han var barn hatt et ønske om å jobbe innen anleggsnæringen og først og fremst bli gravemaskinfører – og det gikk som han ønsket. Han har nå flere år bak seg som gravemaskinfører, og stortrives. Her har Stangeland Maskin sagt de ønsket gjøre litt ekstra for å tilrettelegge, og har fått en medarbeider som leverer hver dag og som vil være en av deres aller mest lojale ressurser.
Dette er noe mange flere kan lære av. Det skal så lite til for å gi flere mulighet til å jobbe med det de helst vil. Innsatsen er i utgangspunktet liten, men gevinstene kan være store. For byggenæringen som i tiden fremover trenger all den gode arbeidskraften den kan få fatt i, ligger det mange muligheter her. Et tett samarbeid mellom myndighetene og virksomhetene kan bidra til at mange får en mye bedre hverdag, man får mer mangfold og man får sårt tiltrengt arbeidskraft. Men det må en innsats og vilje til for å få dette til å skje.