Det er mulig å unngå retten i vanskelige saker

Det har de senere årene vært en utvikling med stor uenighet rundt en rekke sluttoppgjør – og man har vært nødt til å gå rettens vei for å få en avslutning på prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Dette er for så vidt ikke noe nytt fenomen, men med stadig større og mer kompliserte prosjekter med omfattende kontrakter har man sett at konfliktnivået har økt.

Dette er selvsagt uheldig for alle parter. Konfliktprosjekter skaper dårlig kjemi, man risikerer å gå glipp av gode løsninger man kommer frem til i fellesskap underveis, man kan rett og slett få et dårligere prosjekt – og ikke minst går det med store ressurser fra begge parter for å dokumentere og håndtere punktene man er uenige om. Dette gir selvsagt også ekstra utgifter og advokattimene blir fort mange i kompliserte prosjekter. Bakgrunnen for uenighetene kan være mange og kompliserte, men dette er selvsagt en utvikling man ikke bør være tilfreds med, og er noe man ikke kan leve med over tid.

Skanska og Jernbaneverket har hatt en utfordrende gjennomføring rundt utbyggingen av to av tre store prosjekter på Vestfoldbanen – og de legger her ikke skjul på at uenigheten var stor og at man lå an til å gå flere runder i retten for å få en avslutning på prosjektene. Men begge parter syntes det var uheldig om såpass viktige og gode prosjekter skulle ende i retten – og de satte seg derfor ned – og har brukt mye tid og ressurser på å jobbe frem en løsning de kunne enes om. Og det klarte de.

Når er sluttoppgjørene signert – og man havnet på en løsning begge kunne leve med.

Vi er ikke i tvil om at både Skanska og Jernbaneverket har hentet mye nyttig erfaring fra denne prosessen – og dette viser med all tydelighet at det ikke er slik at man må i retten for å få en avslutning selv om uenigheten har vært omfattende og at man kanskje så det som meget vanskelig å få en grei utgang på viktige og gode prosjekter. Dette er selvsagt erfaringer de kan ta med seg videre - men dette er også erfaringer andre kan se nærmere på og flere kan helt sikkert benytte samme fremgangsmåte i sine nåværende og fremtidige prosjekter.

Det vil selvsagt alltid kunne variere hvor store problemene er – men sannsynligheten for at begge parter blir fornøyde med et sluttresultat er jo langt større om man blir enige utenfor rettssalen. Men da må man også bruke tid og ressurser på å få til dette – og aller viktigst – viljen og evnen til å enes må være på plass – og en slik prosess må være solid forankret i organisasjonene hos begge parter.

Powered by Labrador CMS