Jørn Erik Berg snakker varmt om taktekkerfaget.
- Derfor bør du bli taktekker
– Takmessen i Trondheim er et viktig arrangement for å synliggjøre taktekkerbransjen. Det er et fag med jobbmuligheter fra vei og anlegg til små og store tak, sier Jørn Erik Berg, regionssjef i Midt-Norge i Mataki Norge/Nordic Waterproofing og medlem i arrangementskomiteen.
Det er tre år siden forrige Norges Takmesse; et arrangement som samler bransjen og bidrar til økt oppmerksomhet.
– Det er ikke verst at en av de små byggebransjene i Norge har engasjement nok til å dra i gang et arrangement som dette, med 35 lag til senior-NM, 17 deltagere i lærlinge-NM og 50 utstillere, sier Jørn Erik Berg.
Han er medlem i arrangementskomiteen til Norges Takmesse 2018 og var en av foredragsholderne under åpningen av årets takmesse.
Til et 60-talls elever fra videregående skole i Trøndelag fortalte Berg om sine opplevelser som taktekker – og hvorfor han aldri har angret på yrkesvalget.
– På ungdomsskolen visste jeg ikke hva jeg skulle velge, men det er aldri for sent å ta et valg når du går livets skole. Etter hvert jobbet jeg på tak i 20 år før livets tilfeldigheter åpnet nye muligheter, sier han.
Det ble jobb som prosjektleder, bas og selger, og nå er han regionssjef i Midt-Norge.
– Det er aldri for sent å ta et yrkesvalg, selv om du har valgt noe annet tidligere. Som taktekker har du mange muligheter. Det er ikke vanskelig å få lærlingeplass. Bransjen skriker etter lærlinger og fagarbeidere. I Norge er det mange forskjellige tak som både skal bygges nytt og rehabiliteres, det kan være membrantekking i kulverter, i bru-konstruksjoner og på dekke over P-kjellere og mye mer, fortsetter Berg.
– Som lærling tjener du penger mens du utdanner deg. På skolen må du gjerne betale for deg. Som fagutdannet taktekker åpner det seg flere muligheter for videre utvikling og karrieremuligheter. Jobben i seg selv byr på mange utfordringer som må løses. Faget inviterer til oppfinnsomhet i jakten på løsninger, sier han.
– Hva med været, lurer mange på?
– Det er bare å kle seg riktig og ta hensyn til forholdene. Som taktekker holder du deg i form. Du bruker kroppen og er som regel alltid brun på ryggen, sier Jørn Erik Berg.