MÅTTE TA GREP. Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg har vært nødt til å ta habilitetsgrep etter sakene som har rystet den statlige byggherren.
Departementet om Statsbygg: – Tilfeller som fremstår uheldige
Statsbyggs etiske retningslinjer ble tatt opp i etatstyringsmøte med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. – Selv om det ikke er avdekket ulovligheter, er det tilfeller som framstår som uheldige, ved at enkeltpersoners økonomiske interesser koples til Statsbygg, skriver departementet i møtereferatet. Fredag varsler Statsbygg nye aksje-grep.
Etter en rekke saker i flere medier om aksjer og privat eierskap hos leverandører, ble Statsbyggs etiske retningslinjer tatt inn som en av åtte saker i det siste etatsstyringsmøte 15. mars.
Etatsstyringsmøter gjennomføres av embetsverket, og er en del av styringsdialogen mellom departementet og Statsbygg.
Annonse
Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen hadde med seg fire personer fra sin organisasjon i møtet, mens departementet stilte med åtte personer, blant dem ekspedisjonssjef Jan Olav Pettersen.
Der redegjorde Statsbygg for hvordan de jobber med habilitet og etikk, går det frem av referatet.
«DFD kommenterte på søkelyset som er rettet mot verv og økonomiske interesser i Statsbygg-ledelsen. Departementet understreket at Statsbygg må sørge for at relevant regelverk, som anskaffelsesregelverket og økonomiregelverket, blir fulgt i Statsbygg. Når mangler eller svakheter blir oppdaget, må Statsbygg sørge for grundig oppfølging», heter det i referatet.
– Uheldige
Departementet beskriver noen av sakene som uheldige og at det kan svekke tilliten til både forvaltningen generelt og Statsbygg spesielt.
«Selv om det ikke er avdekket ulovligheter, er det tilfeller som framstår som uheldige, ved at enkeltpersoners økonomiske interesser koples til Statsbygg. Dette kan bidra til å svekke tilliten til forvaltningen generelt og Statsbygg spesielt. Det er også stilt spørsmål ved omfanget av styreverv. Særlig ledelsen i Statsbygg må vurdere habilitet og kapasitet. Verv utenfor virksomheten må ikke gå på bekostning av Statsbyggs virksomhet», skriver departementet.
En av dem som har fått kritikk for å ha flere styreverv, er Statsbygg-sjefen selv, Harald Nikolaisen. Teknisk Ukeblad har skrevet at Nikolaisen er styreleder i Nye Veier og styremedlem i Helse Sør-Øst, Baneservice og Grønn Byggallianse.
Byggeindustrien har spurt Nikolaisen om han opplever at kommentaren fra referatet om at særlig ledelsen i Statsbygg må vurdere kapasitet og verv, er rettet mot ham.
– Dette er en generell kommentar som peker på at eventuelle eksterne verv må tilføre nytteverdi og ikke må ha et omfang som går på bekostning av virksomheten. Den er særlig relevant for toppledelsen i Statsbygg, sier Harald Nikolaisen.
Han beskriver møtet med departementet som «godt».
– Det var et ordinært etatsstyringsmøte hvor hovedsaken var gjennomgang av Statsbygg sin årsrapport og resultatoppnåelse for 2023. Statsbygg har god resultatoppnåelse for 2023 som referatet også viser, sier Nikolaisen.
Statssekretær: Har iverksatt tiltak
Statssekretær i digitaliserings- og forvaltningsdepartementet Thomas Norvoll (Ap) kommenterer møtet og den videre oppfølgingen av interessekonflikter internt i Statsbygg slik:
– Statsbygg har iverksatt tiltak som forebygger interessekonkonflikter. Tiltakene skal være innenfor rammene som gjelder i staten. Dette vil bli fulgt opp i etatsstyringsdialogen mellom departementet og Statsbygg, skriver Norvoll i eposten.
Tar aksjegrep
Statsbygg har innført flere umiddelbare tiltak for å rydde opp etter sakene som har skapt storm de siste ukene.
Fredag kom ytterligere ett tiltak på plass. Dagens Næringsliv melder at Statsbygg har besluttet at personer i konsernledelsen, som har investert millioner i Statsbyggs egne leverandørselskaper på privaten, må selge aksjene «så fort som mulig».
– Jeg har besluttet, i tråd med utvalgets råd, at ingen i ledergruppen kan ha eierinteresser og verv i Statsbyggs leverandørkjede. Dette gjelder også nærstående, som ektefelle og samboer, sier Statsbygg-toppsjef Harald Nikolaisen til Dagens Næringsliv.