Deichman-biblioteket Bjørvika i Oslo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Deichman Bjørvika ble Årets Bygg 2020
Deichman Bjørvika er kåret til Årets Bygg 2020. Vinneren ble utropt i forbindelse med Byggedagene 2020, som ble arrangert på Radisson Blu Scandinavia hotell i Oslo tirsdag.
Sommeren 2020 kunne Oslos nye hovedbibliotek endelig tas i bruk. Ansatte og besøkende har siden kunnet nyte ingeniør- og byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter, skriver juryen i pressemelding.
Det nye biblioteket er et resultat av et tett og nært samarbeid mellom byggherre Kultur- og idrettsbygg Oslo KF og dennes organisasjoner, rådgivere, arkitekter og entreprenører. Og ikke minst, bruker Deichman Bjørvika, som har fått et oppvarmet bruksareal på 19.260 kvadratmeter å forpakte på vegne av hovedstadens innbyggere.
Annonse
Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo vant plan- og designkonkurransen våren 2009. Deres vinnerutkast henviser til de innvendige lyssjaktene som skrår inn fra taket. Det fem etasjers bygget kjennetegnes ved store vindusfelt og gjennomskinnelige vegger, og en gedigen utkraging som skal sikre siktlinjen mellom Karl Johans gate / Jernbanetorget og Operabygget.
Konseptet er i utgangspunktet ett stort sammenhengende bibliotekrom, men med mesaniner i dobbelthøye etasjer i første, tredje og i femte. I tillegg til kantine, restaurant, kafé og kontorer, finner vi også en kino, et auditorium og lagringsarealer plassert i kjelleren.
Diagonale lyssjakter og store vindusflater gir dagslys inn fra flere sider, og bringer liv til det store atriet som dannes av de åpne etasjene.
I utkragingen i femte etasje er det plassert et amfi som henvender seg mot byen og Anne Cath Vestlys plass i vest. Fra bygulvet utenfor kan avtrappingen i amfiet tydelig leses i undersiden av utkragingen.
Et moderne bibliotek plassert på en av byens fineste tomter blir både et utstillingsvindu og en inkluderingsarena. Det siste bidrar de tre inngangene i vest, i sørøst og nord til.
Publikum, som i utgangspunktet kan hende bare skulle gå rundt bygget, oppfordres og inviteres dermed til å gå gjennom «Torget» − bibliotekets første etasje. Torget blir en fortsettelse av bygulvet utenfor, og er ment for et aktivt og pulserende liv.
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Deichman Bjørvika er et formålsbygg og et signalbygg. Men også et prototype-bygg med et fantastisk design som kun bygges én gang. Et slikt prosjekt har sin egen karakter, der kompleksitet og utfordringer ligger på mange nivåer. Det er i hovedsak brukt miljøvennlig betong, som gir en reduksjon av CO2-utslippet på over 40 prosent. Diagonale lyssjakter og store vindusflater bringer liv til det store atriet som dannes av de åpne etasjene. Råbygget krones av et 300 millimeter tykt foldetak i betong. Deichman Bjørvika er et bygg forberedt på å løse teknologiske krav knyttet til den digitale utviklingen. I tillegg til å være en informasjonskilde, vil biblioteket også være en pulserende møteplass og en ladestasjon for kulturelle opplevelser. Byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter.»
Juryen har gått gjennom flere hundre prosjekter før man kom frem til de nominerte til årets kåring.
– Det har blitt lagt ned et omfattende arbeid i å gå gjennom de mange aktuelle ferdigstilte prosjekter i denne kategorien for året 2020. Til slutt landet vi på fem verdige kandidater som kunne vinne prisen Årets Bygg 2020, hvor altså Deichman Bjørvika trakk det lengste strået, sier juryleder Kari Sandberg, som delte ut prisen tirsdag, i medingen.
Årets Bygg er en gjennomføringspris hvor alle aspekter blir tillagt stor vekt.
– Dette omfatter blant annet at prosjektet har en dokumentert fremragende gjennomføring med hensyn til blant annet seriøsitet, samarbeid i byggeprosessen, innovasjon, god byggeskikk/arkitektur, HMS og miljø og selvsagt en god kvalitet på totalproduktet, legger Sandberg til.
Øvrige nominerte til prisen var: Carpe Diem demenslandsby, Pilestredet 77-79, Samling og Politiets nasjonale beredskapssenter.
Juryen består av:
Kari Sandberg (EBA) (juryleder)
Per-Arne Horne (DiBK)
Harald Martin Gjøvaag (Gottlieb Paludan Architechts)
Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)