Johan Siqueland Knudsen i .
Foto: COWI
COWI skal hjelpe Stavanger å håndtere ekstremregn
COWI og Stavanger kommune skal utarbeide en plan for avledning av overflatevann ved ekstremnedbør.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
– Vi skal finne ut hva slags risiko ekstremnedbør har for liv, helse og fremkommelighet, sier Johan Siqueland Knudsen, leder for seksjon vannplanlegging og klimatilpasning i COWI i en pressemelding.
– Det som er en 200-årsflom kan kanskje være en 100-årsflom om 50 år på grunn av klimaendringer, og vi må dermed jobbe med ulike scenarier og være i forkant. Det har vi gode verktøy for der vi kan visualisere hvordan en stor vannstrøm oppfører seg ut ifra topografiske forhold og hvor vannet vil bevege seg i bebyggelsen i Stavanger, legger han til.
Knudsen forklarer at de ved hjelp av modeller deler opp kommunen i ulike områder, og undersøker faktorer som viktig infrastruktur, topografien, og om det kan samle seg store vannmengder noen steder og gjøre skade. Modellene de tar i bruk tar ut hastigheter og dybder for vannet og ser på vannets avrenningsmønster. En skybruddsplan er en plan som skal avlede overflatevann når ledningsnettet vårt ikke har mer kapasitet.
I skybruddsplanen som nå lages for Stavanger skal hovedflomveier identifiseres og beregnes for vanndyp, utbredelse og hastighet innenfor nedbørfeltet i hver bydel. For hver av kommunedelene vil det lages delrapporter hvor man undersøker kapasitet i avløpsnettet og effektiv avledning av flomvann til sjøen.
– Dette er et veldig spennende og viktig prosjekt for oss i Stavanger. Skybruddsplanen vil gi et viktig bidrag til vårt klimatilpasningsarbeid og blir sentral for god byutvikling fremover. Vi er så heldige å ha politikere som har satt utarbeidelse av en skybruddsplan på dagsorden, og prosjektet har bred tverrfaglig forankring internt. I en slik plan må alle fagområder spille på lag. Vi ser frem til et godt samarbeid med COWI, sier Ingerid Pegg, rådgiver overvann og klimatilpasning i Stavanger kommune i meldingen.