Kumlokket danser på grunn av overvann.
Foto: Svanhild Blakstad
Cowi setter fokus på overvann
COWI tar nå initiativ til å samle eksperter og kommunemedarbeidere i Buskerud, Telemark og Vestfold rundt overvannsproblematikken.
Denne høsten har vi sett flere tilfeller av ekstremnedbør i Norge. Det vil vi få mye mer av i fremtiden. Et nytt estimatet fra Regjeringens Overvannsutvalg viser at skader fra overvann og flom kan komme til å koste 100 milliarder de neste 40 årene. Byer og tettsteder er spesielt utsatt.
Østlandet kan få en økning med 150 prosent i antall dager med kraftig nedbør, ifølge den ferske rapporten Klima i Norge 2100. Vinterstid kan antallet tilfeller av kraftig nedbør mer enn tredobles. De mest optimistiske anslagene spår en økning i antall ekstremnedbørsdager på minst 20 prosent.
- Økningen i antall dager med ekstremnedbør vil forsterkes med enda høyere nedbørsintensitet. Det vil si at det kommer mer regn på kort tid enn det gjør i dag. Dette betyr at byer med sine mange tette flater, vil få større problemer med overvannsflom, sier overvannsekspert Svein Ole Åstebøl i COWI.
Skaper store utfordringer for kommunene
Klimaendringene medfører store krav til kommuner, fylker og andre med ansvar for samfunnsinfrastruktur.
- Avløpssystem, vedlikehold av veier og jernbane og beskyttelse av flomutsatt bebyggelse er noen av områdene der dobbelt så mye ekstremnedbør vil skape store utfordringer, forteller Åstebøl.
Flere ulike myndigheter forvalter regelverk knyttet til håndtering av overvann. Et av premissene i rapporten fra Overvannsutvalget er at avløpssystemene ikke er dimensjonert til å ta unna vannet som kommer ved kraftig nedbør.
Prioritering av tiltak
Overvannsutvalget har presentert en rekke tiltak for å håndtere økte nedbørsmengder. Et mulig tiltak er å utvide avløpssystemet i byene, men dette er dyrt og tidkrevende.
- Kommunene kan gjøre veldig mye for å forhindre skader forårsaket av overvann og flom. Men det handler om å velge de mest effektive tiltakene rettet mot de områdene der eventuelle skader vil få størst konsekvenser. Det er ikke nødvendigvis de dyreste og mest omfattende tiltakene som kan spare kommunen og innbyggerne for de største skadene, sier Åstebøl.
COWI mener at de ulike tiltakene kommunene skal iverksette bør prioriteres basert på samfunnsøkonomisk nytte. Basert på dette kan kommunene velge egnet strategi for å håndtere store mengder overvann.
Samles for å diskutere løsninger i Kongsberg
15. desember inviterer rådgiverselskapet COWI til overvannseminar på Krona i Kongsberg. Der møtes fageksperter for å dele kunnskap om hvordan kommuner, eiendomsutbyggere og andre aktører best møter fremtidens utfordringer med overvann.
På seminaret kommer også Eirik J. Førland, fagdirektør Meteorologisk institutt, for å dele resultater fra den nye rapporten Klima i Norge 2100; hvor våte blir vi? Om voldsomme nedbørshendelsers hyppighet, intensitet og skadepotensiale.
I tillegg vil Ann-Jeanette Hansen fra Moss kommune og som medlem i Overvannsutvalget presentere utvalgets innstilling som ble lagt frem i forrige uke.