Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Ingeniør Kristoffer Tungland (til høyre) guider besøkende rundt i VR.studioet. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Kari Gro Johanson(t.v.), prosjektdirektør i Helse Stavanger HF og SUS2023 og Inger Cathrine Bryne, direktør i Stavanger Universitetssykehus. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Inne i spillet kan avatarer fra ulike geografiske steder møter og arbeide i samme modell. Metodikken er særlig egnet for medvirkning og brukergrupper. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Ingeniør Kristoffer Tungland. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI
Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim/ COWI

COWI lanserte VR-studio for sykehusprosjektering

På Nordic Edge Expo lanserte COWI VR-studioet som bidrar til smartere samhandling og medvirkning i byggeprosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Avataren – en sykepleier i hvit drakt – trer inn på sengerommet på det kommende Stavanger Universitetssykehus (SUS). Sykehuset skal ikke stå ferdig før i 2023. Likevel kunne besøkende på smartbykonferansen Nordic Edge Expo tirsdag besøke sykehuset – i form av avatarer i en virtuell virkelighet.

– Vi vil møtes mer i VR i fremtiden
Prosjektet har en BIM-cave – et 3D-studio – hvor avatarer kan samarbeide fra ulike geografiske steder samtidig. Først overføres BIM-modellen fra prosjekteringen til VR-programvare. 3D-modellen projiseres videre over på skjermvegger eller direkte i VR-briller som gir brukerne romfølelse – og skaper en såkalt BIM-cave.

Flere VR-brukere kan bevege seg rundt i den virtuelle modellen samtidig, i form av avatarer. Brukerne i VR-studioet på Nordic Edge Expo kunne dermed gjennom sine avatarer snakke med prosjekteringsteamet hos Stavanger Universitetssykehus sitt eget 3D-studio et annet sted i byen.

– Dette er bare starten på hvordan vi vil arbeide i fremtiden, tror BIM-manager og ingeniør Kristoffer Tungland i COWI.

– Jeg tror vi vil møtes mer i VR-verden i fremtiden – ikke bare i rådgiverbransjen, men i hele byggebransjen. Å kunne se et prosjekt på denne måten før detaljprosjektering bidrar til å avdekke feil, det minimerer sjansen for feilprosjektering og – i verste fall – at vi lager noe som kunden ikke vil ha. Det har alltid vært viktig å ha kunden og brukerne tidlig med inn i prosjektet, men nå har vi en ny plattform å gjøre det på, forteller Tungland.

Torsdag 27. september klokken 11 får også Nordic Edge Expo-deltakere muligheten til å prøve 3D-studioet i fullskala. Da setter COWI opp minibuss som kjører ut til den originale BIM-caven på Stavanger Universitetssykehus.

Sykehusledelse med SUS-avatar
Blant de besøkende i VR-studioet på Nordic Edge Expo var lederteamet for SUS2023, med Inger Cathrine Bryne, direktør i Stavanger Universitetssykehus og Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i Helse Stavanger HF og SUS2023, i spissen.

– Dette har absolutt innfridd forventingene våre. Også er det ganske kult å ha direkte kontakt med prosjekteringsteamet på SUS herfra via en avatar. For oss som er litt opp i årene så er dette noe som bare skjer i science fiction, men nå har vi det her på sykehuset, sa Johanson.

Sykehuset skal vær ferdigstilt i 2023. Direktør Inger Cathrine Bryne gleder seg først om fremst til å se hvordan sykehuset fungerer i 2024.

– Rundt 70 prosent av entreprisen vil være på markedet innen mars neste år. Det er veldig spennende for oss at ting nå har kommet så langt, sa Bryne.

Byggherren får også ros fra COWI-ingeniøren Kristoffer Tungland.

– Dette er en oppdragsgiver som er både kunnskapsrik, utforskende og utfordrende. De har høye ambisjoner innenfor BIM, industrialisering og velferdsteknologi. Det muliggjør også utvikling hos oss som ingeniører, sier Tungland.

Hjemmesnekret programvare til VM i BIM
For å lykkes med industrialisert prosjektering måtte prosjektteamet selv bygge sin egen programvare – en add-in som lar en multiplisere detaljprosjekterte rom. Sykehuset består av totalt rundt 600 sengerom. Med deres programtillegg kan de detaljprosjektere noen utvalgte rom, for så å multiplisere dem sømløst rundt i bygget.

– På en dag klarte vi å tegne ut en hel etasje av sykehuset på en dag. Det ville tatt vesentlig mer tid med "gårsdagens" metode – trolig flere uker. Det viktigste er likevel at det minimerer prosjekteringsfeil, sier Tungland.

Allerede i fjor ble BIM-arbeidet på SUS2023 trukket frem på Autodesk University som verdensledende 'beste praksis' innen innovasjon og digitalisering i byggenæringen. I helgen ble det klart at prosjektet, med COWI og Nordic i spissen, er nominert til "VM i BIM" - Autodesks AEC Excellence Awards.

Powered by Labrador CMS