Urnes stavkirke i Luster i Sogn er en av 28 norske stavkirker. Urnes stavkirke står på UNESCOs verdensarvliste. (Arkivfoto)

COWI brannsikrer norske stavkirker

Riksantikvaren har inngått en rammeavtale med COWI om drift og vedlikehold av brann- og sikringsanlegg ved samtlige 28 stavkirker i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Norske stavkirker

  • Opprinnelig var det trolig rundt 1500 stavkirker i Norge
  • Kun 28 er bevarte i dag.
  • Stavkirkene er reist av tre i den kristne middelalderen, og er i dag Norges betydeligste bidrag til europeisk bygningskunst.
  • Mange tiår med dårlig vedlikehold skapte behov for omfattende og kostbare tiltak for å redde dem.
  • Et eget istandsetiingsprogram for stavkirkene i regi av Riksantikvaren har pågått siden 2002 og avsluttes i 2016. Da er alle stavkirkene satt i god bygningsmessig stand.

COWI har en lang historie med Riksantikvaren som oppdragsgiver, og har siden 1981 utført blant annet brannrådgivning, brannteknisk prosjektering og drift og vedlikehold av sikringsinstallasjoner ved stavkirkene.

Brannrådgivere får fornyet tillit

De siste fire årene har COWI hatt rammeavtale med Riksantikvaren om drift- og vedlikehold av sikringsanleggene ved stavkirkene, og har nå fått fornyet tillit i inntil fire nye år.

- Dette er et oppdrag vi virkelig er stolte av å få fortsette i, da dette er unike byggverk som krever høy grad av spisskompetanse og tverrfaglighet, sier avdelingsleder i brannavdelingen i Oslo, Tommy Lundegaard i en pressemelding.

COWI har i oppdraget et ansvar for å følge opp de forskjellige anleggene, og skal blant annet gjennomføre årlige tilstandsvurderinger og bistå i sikkerhetsplanlegging. Oppdraget inkluderer også 24 timers vakttelefonordning for å bistå lokalt personell i kritiske situasjoner.

Beskytter kulturarv mot brann

Oppdraget føyer seg inn i rekken av prosjekter COWI har jobbet med knyttet til brannsikring av landets kulturminner, som også omfatter brannsikring av både enkeltobjekter og store områder.

- Det var COWIs lange og brede erfaring og kompetanse på denne type rådgiving, samt god gjennomføringsevne som var utslagsgivende i denne konkurransen, sier Harald Ibenholt hos Riksantikvaren.

På listen over tilsvarende prosjekter der COWI er brannrådgiver finnes brannsikring av tett trehusbebyggelse i Røros, som er registrert på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er de 28 bevarte stavkirkene

›Borgund (Lærdal, Sogn og Fjordane)

Fra venstre: Avdelingsleder for brannsikkerhet Tommy Lundegaard (COWI), Karin Axelsen (Riksantikvaren), Harald Ibenholt (Riksantikvaren) og brannrådgiver Terje Øverby (COWI)

›Eidsborg (Tokke, Telemark)

›Flesberg (Flesberg, Buskerud)

›Garmo (De Sandvigske Samlinger, Lillehammer, Oppland)

›Gol (bevart på Norsk Folkemuseum, Oslo)

›Grip (Kristiansund, Møre og Romsdal)

›Haltdalen (Trøndelag Folkemuseum, Trondheim, Sør-Trøndelag)

›Hedalen (Sør-Aurdal, Oppland)

›Heddal (Notodden, Telemark)

›Hegge (Øystre Slidre, Oppland)

›Hopperstad (Vik, Sogn og Fjordane)

›Høre (Vang, Oppland)

›Høyjord (Andebu, Vestfold)

›Kaupanger (Sogndal, Sogn og Fjordane)

›Kvernes (Averøy, Sogn og Fjordane)

›Lom (Lom, Oppland)

›Lomen (Vestre Slidre, Oppland)

›Nore (Nore og Uvdal, Buskerud)

›Reinli (Sør-Aurdal, Oppland)

›Ringebu (Ringebu, Oppland)

›Rollag (Rollag, Buskerud)

›Rødven (Rauma, Møre og Romsdal)

›Røldal (Odda, Hordaland)

›Torpo (Ål, Buskerud)

›Undredal (Aurland, Sogn og Fjordane)

›Urnes (Luster, Sogn og Fjordane)

›Uvdal (Nore og Uvdal, Buskerud)

ݯye (Vang, Oppland)


Powered by Labrador CMS