Prosjektleder Anja Husa Halvorsen i Sweco.

Slik kan bærekraftsmålene brukes i byutvikling

Sweco lanserer en ny rapport som skal hjelpe politikere og byplanleggere skape mer bærekraftige og attraktive byer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Sweco har siden 2017 undersøkt hvordan FNs bærekraftsmål kan implementeres i byutvikling i Norden.

– Målet med prosjektet har vært å utvikle en felles nordisk strategi som viser hvordan nordiske byer kan utvikle sin attraktivitet, gjennom et inkluderende bymiljø som er økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftig, sier prosjektleder Anja Husa Halvorsen i Sweco, ifølge en pressmelding.

Strategien er basert på kartlegging, utvikling og bruk av metoder som måler byers kvalitet og bærekraft basert på FNs bærekraftsmål.

– Hva som er attraktivt varierer mellom byene. Derfor fremlegger vi ulike retningslinjer man kan velge. Hver strategi kommer med forskjellige indikatorer for attraktivitet og bærekraft, og tanken er at byene kan anvende disse når de planlegger. Det finnes ikke én riktig måte å gjennomføre god byplanlegging på, og det har vi tatt høyde for i rapporten, sier Halvorsen.

Pekepinn

I arbeidet har FNs bærekraftsmål om Bærekraftige byer og samfunn stått sentralt, og her er noen av rådene som trekkes fram i rapporten:

  • Lanser en inkluderende og deltagende prosess: Bevisstgjøring rundt bærekraftsmålene og få sentrale aktører med på laget for å oppnå målene.
  • Etabler en lokal agenda for bærekraftsmålene: Oversett de globale bærekraftsmålene og få sentrale aktører med på laget for å oppnå målene.
  • Planlegg for implementering av bærekraftsmålene: Iverksett målbaserte planleggingsprinsipper og mekanismer for mer bærekraftige sosiale, økonomiske og miljømessige resultater.
  • Overvåking og evaluering: Sikre at implementeringen av bærekraftsmålene gjennomføres etter planen, og etabler lokale instanser som ivaretar mer responsive og ansvarlige styringsmekanismer.

Prosjektgruppen påpeker at rapporten ikke er en instruksjonsmanual, men at den skal gi en retningsgivende pekepinn for byplanleggere og politikere som ønsker gjøre sin egen by mer attraktiv.

Mer attraktive

– Sentralt i målene står tanken om å gjøre byene mer robuste, sikre like muligheter for innbyggerne og å skape sunne bomiljøer med tilgang på grøntområder. Hvis byene integrerer bærekraftsmålene i sitt rammeverk for planlegging og utvikling vil byene bli mer attraktive og bærekraftige, sier Halvorsen.

Oppdragsgiver bak prosjetktet er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Initiativet er finansiert av Nordisk ministerråd og 18 nordiske byer har deltatt i prosjektet.

Powered by Labrador CMS