Bystyret med endelig vedtak om Munch-museet
Seks år etter vedtaket om at det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika, skal Lambda-prosjektet onsdag endelig klubbes gjennom i Oslo bystyre.
– Dette er dagen da vi endelig skal vedta et fantastisk nytt Munch-museum i Bjørvika. Det er en svært gledelig dag for Munchs kunst, for Oslo og for Norge, sier Anne Siri Koksrud Bekkelund (V), konstituert byråd for kultur og næring i Oslo.
Veien mot et nytt Munch-museum har vært lang og tornefull med opphetede debatter, politisk tautrekking, mange rapporter og krav om folkeavstemning.
– Det har vært en lang vei, og en lang og vanskelig prosess, men det er svært gledelig at det ser ut som det blir et stort bystyreflertall for et endelig vedtak. Nå får arven etter Munch det bygget den fortjener, sier byråden til NTB.
2,7 milliarder
Kostnadsrammen for nytt Munch-museum er på 2,761 milliarder kroner, justert for prisstigning, går det fram av innstillingen fra byrådet.
I forslaget til statsbudsjett for 2015 foreslår regjeringen å bevilge 605 millioner kroner til Oslo kommune for å få realisert nybygget. Bevilgningen skal gis over seks år fra og med statsbudsjettet for 2017.
Byrådet antyder byggestart i april 2015. Men det var forutsatt at Oslo bystyre klarte å vedta reguleringssak og finansieringen innen midten av september. Nå skjer vedtaket først i slutten av oktober.
– Det vil nok bli en litt forskjøvet byggestart, men i den store sammenhengen er det ubetydelig. Dette er det jobbet med i så mange år, at noen måneder fra eller til ikke spiller noen avgjørende rolle. Vi håper å være klar til byggestart rundt eller helst før sommeren neste år, men det må vi komme endelig tilbake til, sier Koksrud Bekkelund til NTB.
Med knekk
Det nye bygget, Lambda, skal bygges ved Operaen i Bjørvika og skal etter planen åpnes for publikum ved utgangen av 2019. I det 12 meter høye bygget med sin karakteristiske knekk skal Munch-museet og Stenersenmuseets samlinger samlokalisere. Begge samlingene eies av Oslo kommune.
Museumsbygget er tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos, som vant konkurransen om nybygget i 2009. I 2011 raknet flertallet for Lambda, og prosjektet ble skrinlagt, men i mai 2013 var det igjen flertall for prosjektet.
Men kritikken mot Lambda har ikke stilnet. De siste som har kastet seg inn i debatten er en rekke kjente norske kunstnere som i en annonse i Klassekampen lørdag ber bystyret om å skrinlegge Lambda. I oppropet blir bygget omtalt som en hån mot Edvard Munch og hans kunst.
Kunstnere kritiske
Blant kunstnerne som står bak annonsen er Håkon Bleken, Carl Nesjar, Frans Widerberg, Inger Sitter, Edvard Hoem og Jan Erik Vold.
– – Dette er en siste forsøk på å få stoppet byggingen, sier Sitter til Klassekampen.
Håkon Bleken sier at han mener bygget er stygt, og at Oslo kommune burde ha spurt om råd fra norske kunstnere underveis i prosessen.
Byråd Anne Siri Koksrud sier hun ikke forstår kritikken.
– Dette prosjektet har i stor grad hentet inn fagkunnskap fra en rekke ulike miljøer, selvsagt også kunstfaglig ekspertise. Stenersenmuseet skal også inn i nybygget, og de har en tung samtidskunstprofil, så derfor vil bygget også bli et løft for samtidskunsten. Så jeg forstår ikke helt kritikken og gleder meg til å vise dem som er veldig skeptiske at de tar feil, sier byråd Anne Siri Koksrud Bekkelund.