Nina Solli.
Foto: NHO Byggenæringen
Innlegg: La flere får bygge studentboliger
Med 12.600 i kø for studentbolig og en boligkrise som vil tilta utover 2025, mener jeg det er riktig å slippe til private aktører for å bygge og drifte studentboliger med samme betingelser som samskipnadene, skriver Nina Solli i NHO Byggenæringen i dette innlegget.
Artikkeleforfatteren
Nina Solli er administrerende direktør i NHO Byggenæringen.
I år som alle tidligere år: Studiestarten viser atter en gang at det er alt for få studentboliger.
Vi er langt unna målet om 3.000 bygde studentboliger i året, over flere år. Dette er et uløst løfte i regjeringens plattform.
I løpet av det siste året har det blitt enda viktigere at vi kommer opp dit. Prisøkningene i det private leiemarkedet og studentboligkøene er et godt bevis på det. Det er for få boliger, det er for få utleieboliger, det er for få flyktningeboliger og det er åpenbart for få studentboliger.
Byggenæringen står sammen med studentene i kravet om flere studentboliger. Det står ikke på oss. Vi er mer enn klare for å levere på regjeringens høye ambisjoner for bygging av flere studentboliger.
Med 12.600 i kø for studentbolig og en boligkrise som vil tilta utover 2025, mener jeg det er riktig å slippe til private aktører for å bygge og drifte studentboliger med samme betingelser som samskipnadene.
Vi vil oppfordre til mer samarbeid for å nå målene, og at vi får den ekstra motoren det kan være å la både ideelle boligstiftelser og private utbyggere få være med å bygge studentboliger med samme vilkår.
Sånn det er i dag når ikke samskipnadene regjeringens mål alene. Om flere får lov til å bidra, vil det gi flere studentboliger. Dette er ikke ment som kritikk av samskipnadene, det er en invitasjon til samarbeid. Det viktigste må være at vi når målsetningene våre som alle er enige om.
Å bygge studentboliger er noe av det artigste våre bedrifter gjør: der stilles det ambisiøse krav som virkelig utfordrer de som skal reise et bygg. Ifølge Samskipnadsrådet er det nå 3.900 studentboliger under bygging. Men byggenæringen har ledige hender og bidrar gjerne med å bygge enda flere.
Det er viktig at tilskuddet økes i tråd med byggekostnadene - pengene strekker ikke like langt. Mener man alvor med 3.000 bygde studentboliger i året, hvor studenter kan betale husleien med studielånet, så må tilskuddet økes.
Her er vi på linje med Samskipnadsrådet.
Vi har en generell boligkrise under oppseiling. I fjor, i år og neste år bygger vi til sammen 50 000 færre boliger i Norge enn det vi trenger. En av barrierene er tomter og areal for bolig, som virkelig presser opp prisene. Da må vi regulere mer til boligformål. Samskipnadene, særlig i pressområdene, peker på mangel på tomter og festetomter som en utfordring.
Jeg er enig med de som vil gjennomgå den statlige tomteporteføljen for å finne egnede tomter som kan festes bort til samskipnadene. Når det kommer til å ha nok studentboliger, så håper jeg på at vi i fellesskap får litt mer «sense of urgency».
Byggingen av flere studentboliger er en utfordring vi har som samfunn. I dagens situasjon med krise i boligbyggingen er det reservekapasitet i byggenæringen. Å få til mer bygging av studentboliger ville gitt økt aktivitet i en næring som sliter. Det er god samfunnsøkonomi å bruke ledig kapasitet til å løse prekære problemer heller enn å vente på at kapasiteten synker, og fortsatt sitte med de samme uløste problemene.
Når bedriftene forsvinner og kompetansen finner nye jobber, blir det vanskeligere å få til den satsingen som vi vet er nødvendig.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.