Hanne Olsen Kjellevold er advokat og partner i Stiegler Advokatfirma. Foto: Stiegler.no

Innlegg: Hvordan sikre seg mot risiko i entreprisekontrakter

I bygg- og anleggsbransjen er det avgjørende for både entreprenører og byggherrer å sikre seg mot risikoen. Dette kan gjøres gjennom ulike garantier og forsikringer som gir økonomisk trygghet og forutsigbarhet. Dette er spesielt aktuelt i en periode hvor flere opplever betalingsutfordringer og det er økende antall konkurser. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan partene ved bankgarantier og forsikringsgarantier kan beskytte seg mot oppfyllelsesrisiko i entreprisekontrakter.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelforfatteren

Hanne Olsen Kjellevold er advokat og partner i Stiegler Advokatfirma. 

 Bygg- og anleggsprosjekter innebærer ofte store økonomiske forpliktelser og risikoer. For å minimere risikoen for økonomiske tap, er det viktig å ha gode sikringsmekanismer på plass. Bankgarantier og forsikringsgarantier kan brukes for å sikre oppfyllelse av kontraktsforpliktelser. Disse garantiene gir en form for økonomisk sikkerhet som kan være avgjørende for å opprettholde tillit og fremdrift i prosjektet.

Standardkontraktene stiller krav om sikkerhetsstillelse

I de ulike juridiske standarder for bygg og anlegg er det inntatt en plikt til å stille sikkerhet for kontraktsforpliktelsene. Både byggherre og entreprenøren skal etter standardkontraktene stille sikkerhet. Entreprenøren har etter standardkontraktene rett til å nekte å starte opp arbeidene inntil sikkerhetsstillelse fra byggherren er på plass. På samme måte plikter ikke byggherren å betale avdrag før han har mottatt entreprenørens sikkerhetstillelse.

Sikkerheten skal på nærmere vilkår stilles som selvskyldnerkausjon fra bank, forsikringsselskap eller annen finanssituasjon. Det kan avtales at entreprenørens sikkerhet kan stilles i form av forsikring som tilsvarer slik selvskyldnerkausjon.

Dessverre ser vi til stadighet at partene ikke følger opp bestemmelsene om sikkerhetstillelse, for eksempel glemmer man å kreve fremlagt garantiene før oppstart eller betaling, eller at bestemmelsene tas ut, ved kontraktsinngåelsen. Det vil da være for sent, når det lenger ute i prosjektet oppstår misligholdssituasjoner.

Bankgaranti

En bankgaranti er en forpliktelse fra en bank til å betale et bestemt beløp dersom oppdragsgiver, i dette tilfellet byggherren, ikke kan oppfylle sine kontraktsforpliktelser. 

En bankgaranti gir partene en høy grad av sikkerhet for oppgjør, da banken garanterer for betalingen. En bankgaranti kan imidlertid være kostbar å etablere, ettersom banken ofte krever sikkerhet eller pant for å utstede garantien. Dette kan også redusere kredittverdighet, ettersom garantibeløpet belaster kredittrammen.

Forsikringsgaranti

En forsikringsgaranti, også kjent som garantiforsikring, er en forsikring som dekker risikoen for manglende oppfyllelse av kontraktsforpliktelser. Denne typen garanti tilbys av forsikringsselskaper og kan være et alternativ til bankgaranti. 

Forsikringsgarantier frigjør kapital for entreprenøren, da det ikke kreves pant eller sikkerhet. Dette kan gjøre forsikringsgarantier mer kostnadseffektive enn bankgarantier. I tillegg belaster ikke forsikringsgarantier entreprenørens kredittverdighet, noe som kan være en betydelig fordel. 

Det er imidlertid viktig å merke seg at forsikringsgarantier kan være mindre kjent blant aktørene, og forsikringsselskapet kan kreve en grundig vurdering av den økonomiske situasjon før utstedelse.

Oppsummering

Selv om både bankgarantier og forsikringsgarantier tjener samme formål, er det noen viktige forskjeller mellom dem. Begge gir økonomisk sikkerhet for partene, og kan brukes til å sikre oppfyllelse av kontraktsforpliktelser i bygg- og anleggsprosjekter. 

Når det gjelder kostnad, kan bankgarantier være dyrere på grunn av krav om sikkerhet eller pant, mens forsikringsgarantier ofte er mer kostnadseffektive. Bankgarantier belaster entreprenørens kredittverdighet, mens forsikringsgarantier ikke gjør det. Dette kan være en viktig faktor å vurdere når man velger mellom de to alternativene. Bankgarantier er også mer kjent og akseptert blant byggherrer, mens forsikringsgarantier kan kreve mer forklaring og overbevisning.

Valget mellom bankgaranti og forsikringsgaranti avhenger av flere faktorer, inkludert kostnad, kredittverdighet og byggherrens preferanser. Begge alternativene gir god økonomisk sikkerhet, men det er viktig å vurdere de spesifikke behovene og situasjonen i hvert enkelt prosjekt. 

Ved å forstå forskjellene mellom bankgarantier og forsikringsgarantier kan entreprenører og byggherrer ta informerte beslutninger som bidrar til å sikre økonomisk stabilitet og effektivitet i bygg- og anleggsprosjekter.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

 

 

Powered by Labrador CMS