s landsmøte Hamar 1. juni.

Byggmesterne vil skrote sentral godkjenning

Byggmesterforbundet støtter regjeringens oppnevning av ekspertutvalg for å sikre bygningskvalitet og anbefaler at sentral godkjenningsordning avvikles.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Byggmesterforbundets landsmøte støtter Kommunal- og moderniseringsdepartementets oppnevnelse av ekspertutvalg med det formål å gi myndighetene et grunnlag for å vurdere virkemidler som ivaretar forsvarlig byggkvalitet.

Landsmøtet anbefaler at man forlater ideen om en kobling av regelverk for bygningsvirksomhet med generelle seriøsitetstiltak, og er tilfreds med at også sentral godkjenningsordning skal vurderes da denne de senere år har mistet sin betydning og integritet.

I en uttalelse fra landsmøtet heter det:

Når Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå oppretter et ekspertutvalg er det i erkjennelsen av at gjeldende regelverk for planlegging og utførelse av bygningsarbeider ikke virker. Dette til tross for hyppige revisjoner og endringer gjennom flere år. Særlig har det stått strid om manglende byggkvalitet, sentral godkjenningsordning, bygningsmyndighetenes rolle knyttet til ulovlighetsoppfølging og svakheter i regelverket gjeldende for ROT-markedet.

Byggmesterforbundet viser videre til at de senere års forsøk på å koble regelverk for bygningsvirksomhet og generelle seriøsitetskrav har vært mislykket. Landsmøtet er derfor fornøyd med at hovedformålet med utredningen har fokus på oppfyllelse av lovens kvalitetskrav, kvalifikasjoner og ansvarsplassering og understreker at hvis man lykkes her, vil man samtidig redusere handlingsrommet også for useriøsitet i byggenæringen generelt.

Landsmøtet er særlig tilfreds med at departementet i sitt mandat også gir klare signaler på at sentral godkjenningsordning skal vurderes av ekspertutvalget. Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser selv til at sentral godkjenningsordning innført i 1997, opprinnelig var ment som et hjelpemiddel for kommunene ved behandling av lokal godkjenning. Når lokal godkjenning ble opphevet i 2016 og erstattet med erklæring av ansvarsrett har grunnlaget for ordningen bortfalt. Ytterligere har godkjenningsordningen mistet sin integritet ved at det med virkning fra 1. oktober 2017 ble åpnet for at foretak med ansatte på ingeniørnivå får sentral godkjenning som utførende, uten å ha egne ansatte med fag-, svenne- eller mesterbrev. For Byggmesterforbundet er det åpenbart at en myndighetsrelatert godkjenningsordning, hvor foretak blir godkjent for en kompetanse den ikke besitter i egen organisasjon, mangler integritet og bør avvikles.

Byggmesterforbundets landsmøte mener tiden er inne for at man forlater ideen om kobling av kvalifikasjoner og generelle seriøsitetstiltak og isteden fokuserer på et tydelig og effektivt regelverk for oppfyllelse av bygningskvalitet, og at det også sikres etterlevelse av dette.

Powered by Labrador CMS