Jøns Sjøgren og Per Jæger

Byggevareindustrien og Boligprodusentene med felles brev til regjeringen om tiltak for grønn omstilling

I slutten av mai er det varslet at regjeringen skal komme med en tiltakspakke for en grønn omstilling i Norge. I et felles brev til regjeringen mener Byggevareindustriens Forening og Boligprodusentenes Forening at byggenæringen her må spille en stor rolle og kommer med tre konkrete forslag til tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

– Hittil har vi greid opprettholde byggeaktiviteten i Norge, men hvis det ikke kommer inn nye oppdrag, vil det stoppe gradvis opp utover sommeren og høsten. Medlemsbedriftene våre forteller at man nå tærer på ordrereservene, og ferske tall viser at nyboligsalget stuper. Dette vil ramme norsk byggenæring hardt. Det er derfor viktig at regjeringen raskt bidrar til å stimulere etterspørselen i både privat og offentlig sektor. Dette er avgjørende for å opprettholde sysselsetting i byggenæringen. Samtidig må tiltakene stimulere til nødvendig grønn omstilling i byggenæringen, skriver administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene og administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien i brevet til regjeringen.

De peker på at byggenæringen er Norges største innlandsnæring og sysselsetter omtrent 360.000 ansatte.

– Omkring 15 prosent av de norske klimagassutslippene er knyttet til aktiviteter innen bygg, anlegg og eiendom. I tillegg står byggsektoren for cirka 40 prosent av all innenlandsk energibruk, hvorav det meste er elektrisk kraft. Ressursbruken i sektoren er stor, og avfall fra aktiviteten i næringen bidrar med rundt 25 prosent av de totale avfallsmengdene i landet. Byggenæringen er derfor en viktig sektor for at Norge skal bidra til grønn omstilling etter korona-pandemien, understreker Jæger.

For å stimulere å holde aktiviteten oppe i næringen og bidra til en grønn omstilling peker de på tre konkrete og prioriterte tiltak:

1. Tilføre ekstra midler til Enova (strakstiltak 400 millioner kroner)

"Tiltaket vil bidra til økt sysselsetting relativt umiddelbart etter innføring, økt produkt- og prosessutvikling hos byggevareindustrien og de utførende med de muligheter dette kan gi innen eksport til EU hvor energieffektivisering nå gis en høy prioritering. Tiltaket vil frigjøre elektrisitet til andre sektorer og bidra til et klimanøytralt Norge i 2050."

2. Etablere et program for sirkulær økonomi i byggenæringen (5-årig FoU- program 100 millioner)

"Tiltaket vil bidra til nye arbeidsplasser og føre til innovasjon og produktutvikling i industrien og utvikling av nye bygge- og rivningsprosesser. Tiltaket vil øke kunnskapen om sirkulær økonomi i byggenæringen og gi grunnlag for etablering av nye, industrielle prosesser som samspiller med andre næringer. Tiltaket vil gi grunnlag for utvikling av nye og ressurseffektive byggevarer med betydelig eksportpotensial. Tiltaket vil gi kunnskap om hvordan vi kan stille krav til sirkulær økonomi i bygg- og anleggsprosjekter og øke ressurseffektiviteten i byggenæringen."

3. Redusere klimagassutslipp fra materialer (2-årig utviklingsprogram 50 millioner)

"Tiltaket vil utvikle nødvendige felleskomponenter for at aktørene i byggenæringen effektivt skal kunne beregne klimagassutslipp fra bygge- og anleggsprosjekter. Tiltaket omfatter bl.a. utvikling av felles standarder, felles maler for maskinlesbar produktinformasjon, etablering av felles database for terminologi og utvikling av digitale verktøy som kobler BIM-modeller med maskinlesbar produktinformasjon. Produksjon og transport av byggevarer står nå for 49 % av BAE sektorens totale klimagassutslipp. Betydelige utslippsreduksjoner vil oppnås ved å velge kortreiste lavutslippsmaterialer og optimalisere klimagassregnskapet til bygg- og anleggsprosjekter ut fra et livsløpsperspektiv."

– Vi håper regjeringen nå ser nærmere på disse tre punktene og mulighetene dette innebærer, både for å opprettholde sysselsettingen i denne viktige nøringen og for å bidra til en grønn omstilling av samfunnet, legger Sjøgren til.

Her kommer de to foreningenemed en nærmere beskrivelse av de tre punktene

Powered by Labrador CMS