Teknisk sjef i Byggevareindustriens forening, Trine Dyrstad Pettersen.

Innlegg: Byggevare­industrien snart i mål med 55 % reduksjon av klimagassutslippene

En analyse av miljødeklarasjoner viser at klimagassutslippene ved produksjon av norske byggevarer er redusert med rundt 40 % på 10 år.

Innlegg av:

Trine Dyrstad Pettersen, teknisk sjef, Byggevareindustriens forening.

For vel 10 års startet jeg å jobbe for Byggevareindustriens forening, og dette var omtrent samtidig som EPDer for byggevarer begynte å bli et tema hos byggevareprodusentene. Disse 10 årene har vært en utrolig reise, der de fleste av våre medlemsbedrifter nå har utarbeidet EPD'er for mange av sine produkter. Ikke bare kan de dokumentere klimagassutslippene, men de reduserer også utslippene gjennom økt bevissthet og konkurranse. Og det er ikke småtteri av reduksjoner vi snakker om.

En analyse av EPD-data for norske byggevarer som isolasjon, gips, trebaserte plateprodukter og taktekking, viser at de livsløpsbaserte utslippene for produksjon av disse produktene er redusert i gjennomsnitt med tilnærmet 40 % de siste 5-10 årene. Noen er oppe i hele 65 % reduksjon, mens andre ligger rundt 10 % reduksjon. Kildene for denne analysen er nåværende og tidligere EPD'er for gitte produkter, der dagens gyldige EPD er sammenlignet med en EPD for tilsvarende produkt for ca 10 år tilbake. I analysen er det valgt produkter med "standard produksjon", men om man også tar med variantene som kan ansees som "spesial-produksjon" der det produseres batcher med ytterligere klimatiltak som eks.vis bruk av biogass eller kun resirkulerte råvarer, finner vi ytterligere reduksjon i klimagassutslipp.

For fabrikkbetong og betongelementer ser vi også samme positive utvikling der bransjereferansen publisert gjennom Norsk betongforenings publikasjon 37, viser 25-30 % reduksjon fra 2015 til 2024, litt avhengig av hvilken betongkvalitet vi ser på. Dersom vi sammenligner de mest klimaeffektive lavkarbonvariantene av betong som er på markedet, er reduksjonen mye større der lavkarbon ekstrem er mer enn 50 % lavere enn bransjereferansen. Disse reduksjonene skyldes både betydelige klimatiltak hos sementprodusentene, men også hos betongprodusentene gjennom tiltak for å redusere behovet for utslippsintensive råvarer og interne tiltak i betongfabrikkene uten at kvaliteten på produktene forringes. Når karbonfangst og lagring i tilknytning til sementproduksjonen i Brevik kommer i gang i løpet av 2025, vil utslippene reduseres ytterligere.

 Dagens EPDer og tidligere EPD er utarbeidet basert på to ulike versjoner av EPD-standarden EN 15804. Dermed er det noen små variasjoner i lca-metodikken. Det er allikevel en klar tendens på at produktene er blitt mye mer klimaeffektive enn de var for 10 år tilbake. Denne positive utviklingen bekreftes også gjennom rapporterte nasjonale utslippstall i kombinasjon med produksjonsmengder fra de virksomhetene med rapporteringsplikt til Miljødirektoratet som man finner på norskutslipp.no

De dokumenterte klimagassreduksjonene, er realisert både gjennom økt bevissthet på utslippene knyttet til produksjon av råvarene, og ikke minst tiltakene som gjøres i hos selve byggevareprodusentene i de norske fabrikkene.

Er det rart jeg er trives med å jobbe for og med norske byggevareprodusenter?

Norske byggevareprodusenter leverer lave klimagassutslipp så det suser, noe norske entreprenører og byggherrer kan nyte godt av når byggenæringen skal bidra at nasjonale og internasjonale klimamål nås.

Det er derfor viktig at kundene nå kjenner sin besøkelsestid, og faktisk velger disse klimaeffektive norske byggevarene.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS