Bilde fra Natres vindusproduksjon i Gjøvik.Foto: Jørn Hindklev
Bransjetopp forlater vindusbransjen etter20 år: - Blodtøft å levere til byggevarekjedene
Frode Henning Killi går ikke lydløst ut døra når han i april forlater stillingen som administrerende direktør i Natre og går over i ny stilling som direktør for konsernutvikling i Gudbrandsdal Energi Holdning. Han mener at konsolideringen i byggevarekjedene har ført til et hardt marginpress for produsentene.
Det er avisa GD (sak åpen for abonnenter) som først meldte om nyheten at administrerende direktør Frode Henning Killi blir ny direktør for konsernutvikling i Gudbrandsdal Energi Holdning.
– Jeg hopper ikke av byggevarebransjen fordi jeg ikke liker bransjen. Jeg har nå fått en spennende mulighet som passer veldig godt i forhold til der jeg bor, sier Killi til Byggeindustrien. Han kan se tilbake på 20 år i vindusbransjen.
Annonse
Killi bor på Otta i Gudbrandsdalen og fastslår at han har bodd i en bag de siste sju årene. Han har jobbet i mange år i NorDan, før han i 2014 gikk over til en stilling som fabrikkdirekør i Natre. I 2015 ble han administrerende direktør i Natre. Selskapet har hovedbase på Gjøvik.
Endrede maktforhold
– Jeg har jobbet fem og et halvt år i Natre. Det har vært en fin tid, men det er ingen tvil om at det også har vært en krevende tid. Vindusbransjen er en bransje med svært små marginer, det gjør at man hele tiden må jobbe med forbedringer for å tjene penger, sier Killi.
Natre leverer vinduer kun gjennom byggevarekjedene. Killi fastslår at det er en hverdag som har blitt tøffere og tøffere de siste årene.
– Det foregår en konsolidering i byggevarekjedene hvor det ser ut til å bli igjen noen store kjeder. Det minner som det som har skjedd i matvareindustrien og gjør noe med maktforholdet, der de store kjedene igjen kan presse produsentene for marginger. Det er blodtøft å være en vindusprodusent som skal levere til disse kjedene om dagen, fastslår han.
Kan ende med at produsenter ikke vil levere til byggevarekjedene
Killi sier at man blir preget av en slik tøff hverdag.
– Natre er en del av et stort og flott Dovista-konsern som har muskler og krefter til å komme seg gjennom dette. Men man skal også gjennom en strategisk reise, hvis ikke vil man ende opp med at vindusprodusentene ikke vil levere til byggevarekjedene, sier han.
– Hva er løsningen?
– Man må bli mer samarbeidspartnere enn å utøve makt på hver side av bordet, og man må jobbe bedre sammen for å finne gode totalløsninger, mener Killi.
– Du opplever at Natre har blitt presset hardt på økonomien?
– Ja, vi har hele tiden holdt fast på at vi skal være lojale mot byggevarekjedene, og vi har holdt fast på at all produksjon skal skje i Norge. Det er ikke gitt at man klarer å holde fast på dette i fremtiden, sier han.
– Mer produksjon kan gå ut av landet?
– Hvis man ikke finner løsninger for en mer bærekraftig verdikjede, vil den norske vindusbransjen etter hvert flagge ut i større grad enn den har gjort i dag. Norske produsenter har flyttet ut mye produksjon til utlandet, og man burde heller legge til rette for at mer kan flyttes tilbake, men da må byggevarekjedene ta sin del av det, sier Killi.
Killi sier at han ikke kan opplyse om de endelige resultatene for Natre i 2019.
– De fem årene jeg har ledet Natre, har vi vært fra 3-4 prosent i pluss til 2-3 prosent minus. Vi går trolig ut av 2019 i balanse. Det til tross for at vi har lagt ned en fabrikk, solgt en fabrikk og investert i en rekke forbedringstiltak. Likevel har det kun vært akkurat nok til å holde seg flytende, det sier litt om hvor tøft markedet er, sier han.
Virke: – Byggevaremarkedet har endret seg
Aslaug Koksvik, bransjedirektør i Virke Byggevarehandel, skriver i en kommentar til Byggeindustrien at hun mener at utspillet til Killi viser at markedet fungerer.
– Presset overføres også fra konsolideringer på kundesiden, og at stadig større del av markedet blir mer prosjektorientert, skriver hun i en kommentar
Hun viser til at det er overkapasitet på tilbudssiden og byggemarkedet har endret seg.
– Det at vi har en større andel av større nybygg, feltutbygginger, næringsbygg og offentlig investeringer i skoler og helse bidrar til utviklingen, mener hun.
Hun påpeker at også konsolideringer på eiendomsutviklingssiden, boligproduksjon og industrialiserte byggeteknikker bidrar.
–Et vesentlig poeng er at marginene i byggevarekjedene også er presset, det er slik markedsmekanismen fungerer, skriver hun.
Hun fastslår at det vil være uheldig for produsentene å gå bort fra å levere til byggevarekjedene.
– Det er lett å se for seg at man som produsent da vil kunne få en høyere margin på produktene sine, men samtidig vil dette også bety en vesentlig økt kostnadsstruktur knyttet til salg, markedsføring og distribusjon. Med de svært beskjedne marginene byggevarekjedene har på eksempelvis vinduer er det lite sannsynlig at dette vil øke lønnsomheten for produsentene, skriver bransjedirektøren.
Killi opplyser at han vil jobbe for Natre ut april, før han går rett over i den nye toppstillingen i Gudbrandsdal Energi. Selskapet er Norges tredje største energiselskap.
– Det blir spennende å være med å utvikle konsernet videre fremover, jeg ser frem til å gå inn i en ny bransje, og det blir spennende å utfordre seg selv og lære nye ting. Det kan kanskje være på tide etter 20 år i vindusbransjen, sier Killi.