Nedstenging i Oslo får store konsekvenser for byggevarehandelen - varehus taper en million i uken

Jørgen Rønbeck er blant varehussjefene i Oslo som i dag har stengt butikkene sine for privatkunder. Han regner med at nedstengingen vil koste varehuset rundt en million i omsetning i uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

– Det vil få store økonomiske konsekvenser, hovedsakelig innen forbrukersalget. Da vi stengte halvannen uke i januar, hadde vi en omsetningssvikt på mellom 25 og 30 prosent. Vi forventer rundt det samme nå. Det betyr rundt en million kroner i uken for varehuset vårt, sier Jørgen Rønbeck, som er varehussjef på Maxbo Sinsen.

Varehuset holder imidlertid fortsatt åpent for proffkunder, men med strenge krav til smittevern og begrensninger av antall kunder i lokalene.

– Det er også mulig for privatkunder å bestille på nett og hente varene utenfor butikken. Det er bra at vi fortsatt kan ha et visst tilbud, men vi er i en bransje hvor kunder har behov for å prate med selgerne våre og få hjelp. Når de ikke kan møte oss, hindrer det selvfølgelig salg. I tillegg bråstopper alt av mersalg, så i sum taper vi mye fortjeneste på at kunder ikke kan besøke oss, sier han til Byggeindustrien.

Anbefaler digital kjøpshjelp

Rønbeck påpeker også at stengte butikker også fører til utfordringer for kundene.

– Når vi ikke kan hjelpe med å avdekke kunders behov og finne riktige produkter, hender det også at de kjøper og bruker feil varer. Under forrige nedstenging var det en kunde som opplevde å legge feil støp i gulvet. Det hadde han unngått hvis han kunne tatt en prat med oss i butikken, sier han.

Rønbeck forteller at mange kunder vil snakke med dem om produktene når de henter dem utenfor butikken.

– Da er det ikke alltid vi har de samme mulighetene til å hjelpe dem nå, men vi prøver alltid å finne løsninger. Vi hjelper mange på telefonen, men en god mulighet nå er å booke time for digital kjøpshjelp. Da får du hjelp med en selger over Teams eller lignende, som hjelper deg digitalt. Det tror jeg flere kommer til å få øynene opp for framover, uansett om det er nedstenging eller ikke, sier han.

Rønbeck håper nedstengingen i Oslo blir kortvarig.

– Hvis dette skal vedvare, håper jeg man kan se på mulighetene for en begrenset åpning for privatkunder. Butikken vår på Sinsen er på rundt 3.000 kvadratmeter. Hvis vi tillater 10 kunder, har de 300 kvadratmeter hver. Da er det muligheter for å holde to meters avstand. Vi kan heller ha kø utenfor. Det er tross alt bedre enn ingenting, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Virke: Utfordring å tolke nye tiltak

Nye tall fra Virke Byggevarehandel viser at det ble omsatt for 55,3 milliarder i byggevarehandelen i fjor, og det var privatmarkedet som sørget for milliardveksten.

Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel, mener nedstengingen vil bremse den positive utviklingen i Oslo.

– Proffdelen av utsalgene vil kunne holde åpent til tross for nedstengning, men for privatmarkedet i områdene som er stengt vil dette kunne ha store konsekvenser. Når det kommer tiltak på kort varsel på denne måten er det alltid en utfordring å vite helt hvordan de skal tolkes og hvor grensene går, og her prøver vi så godt vi kan å hjelpe medlemmene med å få klarhet i disse spørsmålene. Er det en ting de er opptatt av, så er det å opptre i henhold til reglene og gjøre ting på riktig måte, sier hun.

Koksvik sier «klikk og hent» kan være en løsning for en del virksomheter, men ikke en fullgod erstatning.

Hun påpeker også at en generell nedgang i mobiliteten fører til at mange dropper eller utsetter handleturen.

Store permitteringskostnader

– Den største utfordringen mange av virksomhetene møter ved hyppige og raske nedstengninger er at de blir sittende med store lønnskostnader knyttet til permittering, som de ikke hadde mulighet til å forberede seg på. Sånn som det er nå må du fortsatt betale lønn i de første ti dagene, selv om virksomheten din blir stengt på noen timers varsel. Dette må det gjøres noe med, hvis ikke kan det gå hardt utover mange virksomheter, sier hun.

Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo skriver i en kommentar til Byggeindustrien at de vil holde byggevirksomheten i byen i gang.

– Lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende kan holde åpent. Vi ønsker så langt det er mulig å holde byggevirksomheten i gang og sørge for at bygge- og anleggsvirksomhet har tilgang til varer, sier hun.

– Selv om butikklokalene skal holde stengt, åpner forskriften også for at man kan hente bestilte og forhåndsbetalte varer så lenge det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering, legger hun til.

Powered by Labrador CMS