URBAN SHOWHAGE: – Vi har alltid et mål om å vise løsninger som publikum ikke har sett før. Vi håper å plante noen ideer i hodene på folk, slik at de får lyst til å dra hjem og gjøre nye ting i sin egen hage, sier anleggsgartnermester Torgeir Koteng i Hagespesialisten. Sammen med Jeanett Hagadokken leder han det store hagebyggeprosjektet på Norges Varemesse, som skal stå ferdig til Hagemessen åpner 21. april. Foto: Marit Sagen
Årets Naml-haage på Hagemessen er sirkelformet og har en diameter på 44 meter.. Illustrasjon: Hagespesialisten
I utstllingshagen på Hagemessen bygges det også en japansk hage, med betydelige innslag av vann, trær og andre vekster. Illustrasjon: Hagespesialisten
Detaljer fra årets hageanlegg på Hagemessen. Illustrasjon: Hagespesialisten
Fra Naml utstillingshage på Hagemessen 2016. Foto: Ole Petter Opøien

Bygger kjempehage med urban vri til Hagemessen

I disse dager bygges et enormt innendørs hageanlegg på 1500 kvadratmeter, som skal stå klart til Hagemessen åpner dørene 21-23. april på Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Mens store deler av Norge har tatt påskeferie, er det full byggeaktivitet i messehallene på Norges Varemesse. Over 11 arbeidsdager skal rundt 80 fagarbeidere, elever og lærlinger legge ned 4500 timer for å få årets store visningshage til Hagemessen ferdig i tide.

Det er fjerde år på rad at Naml Øst – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører bygger hageanlegg på Hagemessen. Anerkjente firmaer fra den grønne sektor har gått sammen for å vise publikum hva dyktige fagfolk kan få til, med kreative designløsninger og spennende materialbruk.

Daglig leder Torgeir Koteng i Hagespesialisten er primus motor for byggeprosjektet og kan love publikum en særpreget hageopplevelse.

– I år har vi et overordnet tema, nemlig «Urban living». Det er slett ikke alle som bor i eneboliger med store hager på Oslo vest. Vi skal inn med bymiljø og vise ulike hagerom i bygårder og bakgater hvor folk har mindre areal å boltre seg på, sier Koteng.

GODT I GANG: Det bygges for fullt i påskeuken på Hagemessen. Torgeir Koteng og Jeanett Hagadokken i Hagespesialisten lover at alt skal stå klart når messen åpner like over påske.

Prosjektleder Jeanette Hagadokken gleder seg til å vise frem helt nye materialer og løsninger i røffe og urbane omgivelser. – Vi håper folk vil sette pris på dette konseptet, hvor vi også tar i bruk en helt ny type granittmur som kan håndstables. I tillegg tester vi ut to nye betongmurer, sier hun.

Det blir noen andre godbiter også, som anleggsgartnerne i Naml Øst gleder seg til å lansere på Hagemessen. – Vi bygger blant annet svabergtrapp i naturstein. Dette har ikke vært vist før, og det er gjerne byggverk som folk ikke tenker på at det er mulig å lage. Her vil ingen trapper være helt like, sier Hagadokken.

Koteng legger til: – Vi har alltid et mål om å vise løsninger som publikum ikke har sett før. Vi håper å plante noen ideer i hodene på folk, slik at de får lyst til å dra hjem og gjøre nye ting i sitt eget uterom.

I showhagen blir det foruten bygårdskonseptet en japansk hage – med betydelige innslag av vann, trær og andre vekster. – I den japanske hagen kommer det en spennende terrassenyhet fra Talgø, som ligner gamle kreosotbehandlede brygger. Dessuten blir det en ny serie levegger, samt store steinplater i granitt fra Rocks of Norway som skal flyte i dammen. Dette blir ganske tøft, sier Koteng.

I utstllingshagen på Hagemessen bygges det også en japansk hage, med betydelige innslag av vann, trær og andre vekster. Illustrasjon: Hagespesialisten

Han fremhever også at det vil bli grønt og fargerikt i utstillingshagen. – Vi har mange dyktige planteprodusenter her hjemme, og hagen vil definitivt by på fargeprakt fra mange norske leverandører, deriblant Langhus Hagesenter og Kvakestad Planteskole, sier Koteng.

Les også: I år blir Hagemessen enda grønnere

Hele prosjektet er et storstilt samarbeidsprosjekt, hvor rekruttering, markedsføring og merkevarebygging av anleggsgartnerfaget står helt sentralt.

– Vi har med oss 70-80 anleggsgartnerelever fra Gjennestad, Hvam, Kjelle, Sønsterud og Kalnes videregående skoler. Arbeidet blir ledet av flere Naml-bedrifter, og deres innsats er helt avgjørende for å få prosjektet i havn, sier Koteng.

Han er opptatt av at folk skal få opp øynene for anleggsgartnerfaget. – Dette er året hvor vi skal vise hvor viktig fagarbeideren er. Et fagbrev er like mye verdt som en bachelor. Vi ønsker å vise at vi ikke er en gjeng montører, men at vi er håndverkere som kan vårt fag, for eksempel det å forme natursteinsmaterialer.

Også prosjektleder Tor Jørgen Askim i Naml håper at satsningen på Hagemessen skal gi seg utslag i at flere unge vil bli anleggsgartnere.

– Anleggsgartnerbransjen har behov for flere hender. Etterspørselen er større enn økningen i antall elever som søker til det grønne byggefaget. Derfor satser vi på å få opp interessen for faget blant ungdomsskoleelever, sier Askim

Han råder forøvrig alle privatpersoner som skal gå i gang med vårens hageprosjekter om å velge seriøse aktører med dokumentert kompetanse.

– Dessverre er det fortsatt mange som lar seg friste til kjappe og «billige» løsninger av omreisende aktører. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring på flere måter, ettersom mange av disse verken er fagfolk eller betaler skatt eller moms, sier Askim.

Han understreker at en riktig anlagt hage vil vare i generasjoner og at en anleggsgartner vil kunne gi råd om hvordan du best kan vedlikeholde hagen eller få bistand til hele eller deler av vedlikeholdet.

Foruten Hagespesialisten, har følgende Naml Øst-medlemmer vært med og bygget felleshagen: Kreativt Landskap, Strandman, Bygartneren, Steen & Lund, Vestfjorden Entrepenør. I tillegg er også NCC med.

Powered by Labrador CMS