Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen (fra venstre) og sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret gjestet Byggeplassen med Frode Aga og Christian Aarhus.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
Podkast: – Tror vi skal lenger ned i gjørma
Samtidig som byggenæringen melder om byggebrems og dystre utsikter for 2024, så holder ledighetstallene seg stabile på et lavt nivå. Det gir næringen en kommunikasjonsutfordring, mener sjeføkonom.
Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic og administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen er gjester i årets andre utgave av Byggeplassen.
Der snakker de to om forventningene for 2024 og hvordan de ulike deler av bransjen vil utvikle seg.
Men selv om man foreløpig ikke ser de store utslagene i økning ledighetstallene, mener Nejra Macic at næringens bekymring er reell.
– Jeg tror vi skal lenger ned i gjørma, før det begynner å lysne, sier hun i podkasten.
Samtidig mener hun det kan være vanskelig for byggenæringen å kommunisere sin sak, så lenge ledighetstallene holder seg ganske stabile.
– Ja, det vil jeg tro det er, når du ser ledighetstall som er relativt stabile. Man ser at det så vidt har vært en liten økning det i det siste, men vi forventer at den arbeidsledigheten også vil øke i tiden fremover. Men da må det igjen presiseres at det er fra et veldig lavt nivå. Vi har fortsatt veldig lav arbeidsledighet, det er uvanlig mange som er i arbeid, sier Macic.
Hun sier det også er mulig at de er litt for naive i den økningen de forventer i arbeidsledigheten.
- Vi forventer en svak økning fremover. Men det kan hende den blir større enn det vi ser for oss nå, sier Nejra Macic.
Fredag ble medlemsbarometeret blant NHOs medlemsbedrifter for januar publisert, og direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen forteller om dystre tall. Tallene viser at så mange som 45 prosent opplever dagens markedssituasjon som dårlig.
61 prosent forventer en nedgang eller forverring de neste seks månedene, og fem prosent venter en bedring.
Nina Solli er redd for hvilke konsekvenser dette vil få for næringen.
– Konsekvensene er at de må sitter og ser på om de må nedbemanne eller permittere, og det merker vi jo i NHO Byggenæringen. Vi er jo arbeidsgiverorganisasjonen også, så vi rådgir, og har gjort det i hele høst. Det som er litt utfordrende er at dette ikke synes på statistikkene. Men bedriftene har forberedt seg lenge, og nå er det mange som skal sette i gang. Da er det tre måneders oppsigelse før man ser det på statistikken. Når vi jobber med rammebetingelser og politiske tiltak, så er vi opptatt av at det skal skje før man sier opp. Så her har vi en liten utfordring, sier Solli podkasten.