Fra venstre: LO-nestleder Steinar Krogstad, advokat Thorkil Aschehoug, programleder Frode Aga og programleder Arve Brekkhus.
Foto: Marius Lysø
Podkast: Hvilke kostnadskutt kan man gjøre uten å nedbemanne?
Flere bedrifter permitterer og sier opp folk i byggenæringen. Men hva kan man gjøre for å kutte kostnader uten å ty til et så drastisk grep?
Grette-partner og arbeidslivsekspert Thorkil Aschehoug og LO-nestleder Steinar Krogstad er gjester i den siste utgaven av podkasten Byggeplassen.
Her snakker de to om bemanningssituasjonen i byggenæringen og hva bedriftsledere både plikter og kan gjøre for å unngå å måtte nedbemanne staben.
– Kostnader knyttet til bemanning er ofte tunge å bære i lavkonjuktur. Bedriftene har kanskje gjort det man kan av kostnadskutt ellers, og så står man igjen med at man må se på nedbemanning også. Og da er ofte dilemmaet at man står mellom å gjøre kutt som kan oppleves litt smålige. Eller så kan man dra fram storslegga og permittere og nedbemanne, noe som kan oppleves dramatisk, sier Aschehoug.
I slike situasjoner har den erfarne advokaten to forhold som han mener ledere og bedriftsledere må kjenne til:
– For det første så har man faktisk en plikt til å se etter mulige kostnadskutt før man tyr til eventuelle nedbemanning. For det andre er mulighetsrommet for kostnadskutt større enn mange tror, sier advokaten som i podkasten gir flere tips og råd til hvilke grep man kan ty til.
Både advokaten, som i stor grad representerer arbeidsgivere, og på arbeidstakersiden i LO merker de at det nå begynner å stramme seg til i bygg og anleggsbransjen spesielt.
– Vi opplever at det er først nå man begynner å se nedbemanning. Det er jo en ny situasjon. I et arbeidsmarked som totalt sett er veldig bra i Norge, så er det bygg og anlegg som får det nå først, sier LOs nestleder, Steinar Krogstad.
Han sier at det ikke er en uvant situasjon fra tidligere.
– Det er en konjunkturbransje og det er en bransje som også gir mye sysselsetting til andre typer bransjer. Dette kan få en dominoeffekt. Vi jobber spesielt politisk nå med å få på plass klassisk motkonjunkturpolitikk, sier Krogstad i podkasten.
Hva de to mener om kostnadskutt, innleieutfordringer, risiko ved å si opp folk når markedet butter og andre ting som berører bemanning i byggebransjen i krevende tider, kan du høre mer om i Byggeplassen.