I den siste episoden av podkasten Byggeplassen er designprofessor Steinar Killi ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand i studio for å snakke om muligheter og utfordringer ved bruk av 3D-print-teknologi i byggenæringen.
– Noe av det mest interessante med bruken av 3D-printing i byggenæringen, er å se hvordan det kommer til å endre arkitekturen og byggeskikken. En del arkitekter og forskere ved Loughborough University har sett på hvordan man kan bygge helt nye strukturer som er inspirert av termittuer i ørkenen. Den strukturen er veldig vanskelig å bygge med klassiske konstruksjonsmåter, men fantastisk enkel å bygge med 3D-printteknologi. Jeg tror disse mulighetene som åpner seg vil gjøre noe med arkitekturen, sier Steinar Killi i podkasten.
Annonse
Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand, som følger teknologiutviklingen i norsk og internasjonal byggenæring tett, har allerede sett en stor utvikling innenfor 3D-printing i byggeprosjekter.
– Den første gangen vi skrev om 3D-printede hus, så fortalte vi om et prosjekt i Kina som hadde klart å bygge et hus i løpet av 24 timer. Det var en stygg boks uten vinduer. Det står i sterk kontrast til et prosjekt i Nederland der man nå har lansert verdens første 3D-printede boligprosjekt. Der ser hvert hus ut som skulpturer, så det har utvilsomt vært en fantastisk utvikling de siste årene, sier Sindre Sverdrup Strand.
Du kan høre mer om 3D-printing i byggenæringen i podkasten «3D-printing som byggemetode».