Senioradvokat Ea Herstad Øverås fra Arntzen de Besche, Jørgen Aardalsbakke fra Grette (på Teams) og programleder Frode Aga er med i den siste utgaven av Byggeplassen.
Foto: Arve Brekkhus
Podkast: - Hvordan unngår man konflikter i byggeprosjekter?
Hvorfor blir det uenigheter og konflikter i et prosjekt og hvilke virkemidler har man for å unngå at en sak vokser seg så stor at den til slutt havner i rettssalene?
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Det spør vi entrepriseadvokatene Jørgen Aardalsbakke fra Grette og Ea Herstad Øverås fra Arntzen de Besche om i den siste episoden av podkasten Byggeplassen.
– Ja, det er konflikter i bygg og anlegg, men det er også mange prosjekter som går kjempebra uten konflikter. Det finnes mange flinke personer, oppdragsgivere og selskaper der ute som gjennomfører gode bygg- og anleggsprosjekter hver eneste dag. Så er det selvfølgelig noen prosjekter hvor ting ikke går som planlagt. Men får man en utfordring som man ikke klarer å løse, så må man noen ganger gå til retten eller man må prøve å forhandle, sier Jørgen Aardalsbakke innledningsvis i podkasten.
Ea Herstad Øverås mener man har gode forutsetninger for å få en god dialog om krav i et prosjekt dersom grunnlaget med en klar og tydelig kontrakt er på plass. Det hjelper også med god kjemi mellom partene der det er rom for å diskutere uten at alt blir tolket som en krigserklæring, sier hun i podkasten.
– I tillegg tenker jeg det handler om hvordan man legger opp en møteserie hvor man snakker godt om kravene. Der kan man få hjelp fra en tredjeperson, eller man kan føre dialogen selv dersom man snakker godt sammen om kravene. Og overordnet vil jeg si at selv om noen mener at kravet ditt er prosedabelt, så trenger du ikke nødvendigvis å ta det til retten. Jeg tror alle parter er tjent med å løse ting underveis. Har man det som første punkt når man starter dialogen, så tror jeg også man har gode forutsetninger for å lykkes, sier Ea Herstad Øverås.