Byggenæringen spiller viktig rolle i bosettingen avflyktninger

Norge befinner seg nå, sammen med store deler av Europa, i en ekstraordinær situasjon. Flyktningestrømmen er omfattende og vi har en stor utfordring med å bosette de mange tusen menneskene som har kommet til Norge den senere tiden. Byggenæringen har i denne situasjonen et stort samfunnsansvar og hva næringen vil kunne bidra med, både med råd og konkrete bosettingsløsninger, vil få stor innvirkning på hvordan denne situasjonen skal møtes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I oktober kom det hele 8.800 asylsøkere til Norge mens det i september kom det 4.900 personer inn i landet for å søke beskyttelse. Bare tirsdag kom det 196 asylsøkere over grensen fra Russland ved Storskog – det er ny rekord. Flyktningestrømmen ser dermed ikke ut til å avta, og det er heller ikke mye som skulle tilsi at dette vil endre seg i stor grad den nærmeste tiden. Situasjonen i de mest utsatte landene er prekær – og det samme er nasjonene som har tatt imot langt de fleste flyktningene. Dermed vil vi måtte planlegge for å ta imot enda flere mennesker.

Dette er ikke noe vi som nasjon har fått mulighet til å planlegge over tid – situasjonen har endret seg stort på kun få uker. Dermed begynner vi nå få en enorm utfordring rundt bosettingen av flyktningene. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har derfor hasteinnkalt en rekke ulike parter til et møte rundt utfordringen med bosetting av flyktninger. Blant annet skal BNL stille på dette møtet – og de har på sin side kalt inn til et toppmøte i byggenæringen for å møte utfordringen fra Sanner.

Det er ingen tvil om at byggenæringen spiller en nøkkelrolle i denne spesielle situasjonen. Det er byggenæringen som best kan gi regjeringen råd rundt hva man kan gjøre for å skaffe mange boliger på kort tid. Det er også byggenæringen som kan bygge helt nye mottaksplasser, rehabilitere eksisterende lokaler til boliger, konvertere næringsbygg til boliger på kort sikt – og ikke minst skaffe til veie og etablere en stor andel modulboliger og brakker.

Sannsynligvis er alle disse nevnte grepene nødvendig for å kunne klare å møte situasjonen vi nå står oppe i. Vi må både bygge nytt, bygge om og rehabilitere. Det er selvsagt ingen enkel oppgave å huse så mange mennesker på så kort tid – men det ligger mange muligheter rundt om i landet som kan tas i bruk – men da er det også nødvending at mulighetene kommer opp på bordet, at de riktige menneskene får høre forslagene – og at noen kan realisere disse løsningene.

Her må mange gode krefter jobbe sammen. Det er sagt at man skal bygge billig – men det er også viktig å tenke på en bruk av disse boligene også noe lenger frem i tid. Dessuten må man sørge for smidige planleggings – og gjennomføringsprosesser - fra alle parter. Det inkluderer det å gjennomføre raske planprosesser og anskaffelser.

Powered by Labrador CMS