Politikritikk i korrupsjonssak i Bærum

En politimann i Oslo mener kollegaenes metoder har ødelagt onklenes liv, ved at de under avhør presset fram uriktige tilståelser i en korrupsjonssak i Bærum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tidligere denne måneden fortalte avhørsekspert Asbjørn Rachlew til Magasinet Plotat norsk politi lenge har brukt triks og manipulasjon etter modell av FBI for å løse drapsgåter. Politibetjent Henrik Storjord Ramstad mener at hans onkel ble utsatt for de samme metodene i 2006.

Onkelen og to av hans brødre ble tiltalt for korrupsjon mot Bærum kommune, melder VG.

Ramstads onkel, som jobbet i kommunen, skal ha tildelt maleroppdrag til sine familiemedlemmer uten at det var noen reell konkurranse.

– De har ødelagt livet hans. Økoteamet i Drammen har benyttet nøyaktig de samme avhørsmetodene som Rachlew beskriver, sier Ramstad til avisen.

Sjokkert over metoder

Politibetjenten har forsøkt å holde seg unna saken, men ble sjokkert da han hørte om avhørsmetodene. Onkelen ble avhørt etter å ha vært våken i 40 timer. Han fikk også vite at broren hadde fått hjerneslag, men ble nektet å ringe sykehuset. I stedet måtte han inn i et 12 timer langt avhør.

Onkelen innrømmet for eksempel at det forelå en tredelingsavtale, noe som betyr at de tre brødrene hadde avtalt å dele utbyttet seg imellom. Denne innrømmelsen gjorde at saken senere ble rammet av mafiaparagrafen.

Dette punktet trakk han senere fra forklaringen sin, men det ble likevel brukt mot ham.

– Politiet har like stor plikt til å fremheve uskyld som skyld, og det virker det ikke som at de husket på i avhørene med min onkel, sier Ramstad til avisen.

Ingen av de tre brødrene skal heller ha blitt opplyst om sin rett til å nekte å forklare seg om nærstående familie.

Anke til tatt til følge

Frode Sulland, onkelens forsvarer, mener at politiets behandling av hans klient er uakseptabel.

– Det svekker de siktedes rettssikkerhet, og det hindrer riktige opplysninger i saker, sier Sulland til VG.

Ramstad klaget saken inn for Spesialenheten for politisaker, der saken ble henlagt. Anken til Riksadvokaten førte heller ikke fram.

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt viser til at saken har vært innklaget, uten å ha fått medhold. Hun presiserer at det i en dom fra lagmannsretten bemerkes at det ikke virker som at politiet har presset tilståelsene ut av mannen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS