- Det er et betydelig potensial for energiomlegging i dagligvarebransjen. Effektivisering bra både for miljøet og for lønnsomheten i hver enkelt butikk, sier Ole Robert Reitan til Byggeindustrien.
Blant problemstillingene som skal diskuteres på andre dag av Byggedagene, er hvordan energibruken kan halveres i både nye og rehabiliterte bygg.
Annonse
- Vi har investert i mye nytt utstyr, samt energieffektivisert mye av det etablerte utstyret vårt, sier Reitan.
Butikkjeden har blant annet satt lokk på frysere, dører på kjøledisker, fornyet ventilasjonsanlegg og kjøleanlegg, skiftet ut lysarmaturer i flere butikklokaler og de etablerer styringssystemer som overvåker og styrer strømbruken.
I tillegg forsøker de å gjenbruke all overskuddsvarme fra kjøle- og fryseanlegg.
Han er overbevist om at energi-investeringene vil lønne seg.
- LED-lys har et beregnet forbruk på ca. 8,5 watt pr kvadratmeter mot ca. 20 watt pr kvadratmeter på tradisjonelle løsninger. Dette fører til 60 prosent lavere strømutgifter på belysning. Dette vil spare kjøpmenn for flere tusen kroner i året på strømregningen, sier Reitan.
Snøhetta på Rema
Energi- og arkitekturgrepene i Rema-systemet startet for alvor i 2013 med åpningen av en ny og energigjerrig butikk på Kroppanmarka i Trondheim.
Den nye butikken ble utviklet i tett samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta, Sintef Energiforskning og HENT Entreprenør.
Butikken bruker 30 prosent mindre strøm enn sammenlignbare butikker.
- Erfaringene fra butikken på Kroppanmarka videreføres i nye butikker. Vi har allerede videreført ny kjøleteknologi med naturlig og ikke miljøskadelig kuldemedium – CO2, forklarer Reitan.
Bygg21s programdirektør Sverre Tiltnes mener det er viktig at store byggherrer og eiendomsaktører som Rema 1000 er med på å dra «energi-lasset» i byggenæringen.
– Rema 1000 har jobbet sammen med blant andre Snøhetta for å utvikle bygg som er både bærekraftige, kostnadseffektive og med en arkitektur som gjør butikkene gjenkjennelige. Alt dette er viktige kvaliteter ved et bygg, og dessuten midt i kjernen av hva Bygg21 handler om, sier programdirektør Sverre Tiltnes i Bygg21.
Volum
Dersom Rema 1000 lykkes med lavere energiforbruk og bedre løsninger i byggene sine, så er det noe som monner, mener Bygg21-sjefen.
– Flotte symbolbygg har vi noen få av, mens med Rema-byggene handler det i større grad om volum. Smitteeffekten er heller ikke ubetydelig når en så markert aktør ser verdien av å satse på gode bygg.
- Jeg gleder meg til å høre hvordan Rema har løst ambisjonen sin, legger han til.
Programmet for dag to av årets utgave av Byggedagene på Radisson BLU Plaza i Oslo er et resultat av et samarbeid mellom Bygg21, Forskningsrådet, Difi, Enova og Innovasjon Norge.