Erna frykter kompetansekrise – Må tørre å ta en sjanse
Dårlige tider, konkurser og nedbemanninger i byggenæringen kan føre til at verdifull kompetanse forsvinner fra byggenæringen. Både på kort og på lang sikt vil bemanning bli en kjempeutfordring, og da må mange tenke nytt.
− Skal vi ha et sunt arbeidsliv, må vi tørre å ansette folk. Bedriftene må tørre å ta en sjanse og de må ha jobber å ansette folk for, sa Høyre-leder og tidligere statsminister og kommunalminister Erna Solberg da hun møtte byggenæringen under Byggedagene 2024.
Solberg mener en av Norges største utfordringer i årene som kommer, blir mangel på kompetent arbeidskraft.
Annonse
− Det er et skremmenda faktum at Norge er et av de landene med lavest andel studenter som velger STEM-fag (vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk, journ.anm.), sa Solberg.
Konsernsjef Stein Ivar Hellestad i Skanska Norge fortalte i sitt innlegg om den nye normalen i bygg og anlegg at usikkerhet nå er den nye normalsituasjonen.
− Situasjoner som Covid, med lav sannsynlighet og kraftige konsekvenser, er noe vi har pleid å kalle for svarte svaner. Er dette noe vi kan forvente mer av fremover? At de svarte svanene hoper seg opp? Usikkerhet har i alle fall blitt den nye normalen, og det å planlegge for usikkerhet blir det nye viktige momentet for oss, sa Hellestad.
Professor ved institutt for samfunnsøkonomi på Norges Handelshøyskole Ola Honningdal Grytten hjalp publikum med å trekke de lange historiske linjene for inflasjon og konjunkturer som byggenæringen for alvor har kjent effektene av det siste året. Selv om høy og økene rente har rammet spesielt boligbyggingen hardt, advarte Grytten mot en helt annen kurve.
− Jeg tror at den største utfordringen for bygg og anlegg ikke blir konjunkturene, men den lave fødselsraten per kvinne i Norge. Den er nå nede på 1,4, og er det laveste vi noensinne har sett i Norge. Flere vil slite med å finne arbeidskraft, og med stans i befolkningsveksten vil det også bli mindre boligbehov. Konkurssvingninger går alltid over. Det er de langsiktige strukturelle utviklingene som blir de største utfordringene, advarte Honningdal.
Å tenke i nye baner kan da bli enda viktigere for en byggenæring som fortsatt må rekruttere ny kompetanse inn i fremtiden.
− Konkurransen om arbeidskraft kommer til å bli tøffere, påpekte Solberg.
Høyre-lederen etterlyser arbeid for å øke valgfriheten for elever som velger yrkesfag i skolen, samt et holdningsarbeid blant innflyttere fra land hvor håndverkerfag har lavere status enn i Norge. Hun påpekte også at rekrutteringen ikke bare kan skje i skolen.
− I stedet for et pensjonskurs når de fyller 60, er det mange som burde fått et digitaliseringskurs som ville latt dem jobbe til de ble 70 i stedet, sa Solberg til jubel fra salen.
Til informasjon er Byggeindustriens utgiver Bygg og Anlegg Media AS, og deres eier EBA, arrangører av Byggedagene. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.