Tunge aktører innenfor byggenæringen fikk spørre ut statsråden under Byggedagene. RIF, Sintef, Norsk Eiendom, Kruse Smith og Tronrud Gruppen fikk alle svar.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil la det bli enklere og billigere å bygge i Norge. Etter innlegget i begynnelsen av Byggedagene 2014 fikk statsråden svare for seg på noen prekære punkter for næringen.
Konserndirektør i Sintef Byggforsk, Hanne Rønneberg, RIF-direktør Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer, konsernsjef i Tronrud Gruppen, Haakon Tronrud og teknisk direktør Trond Olav Stupstad i Kruse Smith fikk alle stille ministeren sine spørsmål.
Sintef Byggforsk-direktør Hanne Rønneberg trakk frem økte nedbørsmengder og et endret norsk klimas innvirkning på det bygde miljøet i landet. Av Sanner ville hun vite hvordan dette miljøet kan tilpasses det våtere klimaet.
Sanner uttrykte at et endret miljø er en kjensgjerning regjeringen har gjort seg.
– Vi må forberede oss på mer fuktig vær, bekreftet Sanner.
– Vi må sørge for at boligene vi bygger i Norge kan stå i generasjoner. Det er gjort en del forskning på området, men vi må også forske mer. I dag har vi tall som viser at 600.000 norske bygg befinner seg i den såkalte råtesonen. Om 100 år vil to millioner hus befinne seg i denne sonen, ifølge dagens beregninger. For å forberede oss på klimaendringene, må vi forberede oss, forske mer og gå i dialog med næringen, sa Sanner.
På oppfordring fra Rønneberg bekreftet Sanner at det er behov for bedre samhandling mellom samferdsel og bygg for å tilpasse seg et klima i endring, men understreket at forskningen må komme først.
Vil fjerne femårsregelen
Administrerende direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer, fulgte opp løftet statsråden kom med under sitt Byggedagene-innlegg om mindre og mer effektivt byråkrati.
– Lange og trege planprosesser er en trussel mot verdiskapningen. Vil regjeringen Solberg ta radikale grep for å få de beste og mest effektive planprosessene i Europa? spurte Askjer.
I det som kanskje kan ansees som et ledende spørsmål fra Norsk Eiendom-direktøren, oppfordret Askjer også til fjerning av femårsregelen for detaljreguleringer basert på private planforslag.
– Regjeringen har satt det som et tydelig mål å halvere planleggingstiden i større samferdselsprosjekter. De tar i dag altfor lang tid, bekreftet Sanner.
– Og vi har allerede varslet at vi vil endre femårsregelen. Dette endringsforslaget legger vi frem for Stortinget om ikke altfor lenge, røpet statsråden.
Den digitale byggenæringen
Under innlegget sitt trakk statsråden frem en digitalisert byggenæring som et stort mål for næringens umiddelbare fremtid.
– Byggenæringen skal ikke være den siste papirbaserte næringen, sa Sanner fra talerstolen, og viste til blant annet Byggnett.
Konsernsjef Haakon Tronrud i Tronrud Gruppen stilte statsråden spørsmål om Byggnett og forgjengeren til digitaliserte plan- og byggesaksprosesser, Byggsøk, som han karakteriserer som firkantet og enveis. Her påpekte Tronrud at flere kommuner ikke er på plattformen, og at mange av brukerkommunene heller ikke er i stand til å gjennomføre sin del av saksbehandlingen på nettportalen.
– Kan statsråden bidra til at kommunene oppfyller sin del i dette samspillet for at vi som næring skal lykkes? spurte Tronrud.
– Teknologien er her, men det er et behov for mer samhandling mellom kommunene, næringen og andre aktører, vedgikk Sanner.
Her trakk statsråden også frem en av sine store mål om større og mer robuste kommuner som et virkemiddel i kampen om mer kompetent kommunestyring. I løpet av 2014, sa Sanner, skal strategien og strukturen til det nye Byggnett ferdigstilles, og så vil gjennomføringen følge trinnvis.
Teknisk direktør i Kruse Smith, Trond Olav Stupstad ville vite hva kommunal- og moderniseringsministeren tenker om den kommende eldrebølgens innvirkning på norsk næringsliv og byggenæring.
Her trakk Sanner igjen frem større kommuner for å hensiktsmessig kunne planlegge for større arealer og en forventet eksplosjon i behovet for boliger og universell tilgjengelighet.
RIF-direktør Liv Kari Hansteen trakk frem vedlikeholdsetterslepet beskrevet i RIFs State of the Nation-rapport presentert under Byggedagene 2010, og spurte statsråden ut om den lave fornyelsestakten i norsk vann og avløp. Både med tanke på en økende og aldrende befolkning og en våtere norsk hverdag, vil vann- og avløpsnettet utsettes for et stadig økt press, og Hansteen etterlyser felles retningslinjer og minstekrav fra saten.
– På dette området har vi ikke alle svar, men vi må få til en bedre samhandling og en bedre utskiftingstakt. I dag ligger denne på 0,5 prosent samtidig som den burde være nærmere 1 til 2 prosent, sa Sanner.
Statsråden uttrykte at dette er et område hvor departementet må ta imot innspill, og var åpen for Hansteens invitasjon til å møte med næring og rådgivere.