Prosjektleder for passivhus i Venstres hus, Nils Gunnar Dietz, åpnet innovasjonstemaet i årets Byggedagene-torsdag.
Veg utgangen av dette året skal Venstres hus stå ferdig rehabilitert, etter fire år med arbeid parallelt med full drift i huset. I den ikoniske gule fasaden er samtlige vinduer erstattet med danskproduserte trelags vinduer med kuldebrubrytere i karmene, og i bakgården har eiendomsselskapet Venstres hus skaffet kroatiske firelags vinduer med en rekordlav U-verdi på 0,47.
Annonse
– Vi tror det er verdens beste vinduer. Vi klarte i alle fall ikke å finne noen som presterte bedre, sier prosjektleder for passivhus i Venstres hus, Nils Gunnar Dietz til Byggeindustrien.
Til rehabiliteringen har eiendomsselskapet søkt verden rundt etter de beste byggkomponentene de kunne skaffe. Resultatet vil bli et tradisjonelt utbedret bygg med noen av de beste løsningene et internasjonalt byggevaremarked har å by på.
– Vi har trålet hele verden. Dessverre fant vi ikke det vi trengte i Norge, hverken på rådgiversiden eller på løsningsiden, sier Dietz.
I tillegg til totalt 200 vinduer fra Danmark og Kroatia, valgte man amerikansk aerogel og tyskproduserte vakumisolerte paneler for å etterisolere bygget for ikke å forandre fasadeuttrykket.
Panelene isolerer, ifølge Dietz, fem ganger så bra som vanlig mineralull, men må limes på plass, og kan ikke justeres på størrelse. I Venstres hus har man brukt panelene til å isolere ytterveggen mellom vinduene, og så har den mer fleksible aerogelen blitt brukt på innsiden. En rull på nesten 150 kvadratmeter aerogel er brukt i veggene.
Vestlandet leverer
Men ikke absolutt alle løsningene i Venstres hus kommer langveisfra. Ventilasjonsanlegget i næringsdelen i bygget er en dobbel plateveksler med 85 prosents gjenvinningsgrad, og i kontordelen vil man installere to roterende vekslere med 92 prosents gjenvinningsgrad.
– Disse anleggene gir dramatiske positive utslag på varmetapet i bygget, og her fant vi, til vår store glede, en norsk leverandør, sier Dietz.
Ventilasjonen i Venstres hus er levert av Bjerkeim-baserte Covent.
– De har virkelig presset grensene for å levere det systemet vi trengte. Det er hyggelig at det finnes noen i Rogaland som tenker på noe annet enn olje også, humrer Dietz.
Ventilasjonen er, i likhet med varme og belysning, behovsstyrt, og får informasjon fra rundt 100 sensorer spredd rundt i bygget.
Summen av tiltakene gir et langt mer energieffektivt Venstres hus.
– Fra før av krevde bygget omtrent 75 kilowattimer per kvadratmeter per år for oppvarming. Nå skal vi ned på under 15, sier Dietz.