Direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe-Svendsen.
Foto: Trond Joelson
Bygg og anlegg en stor prioritet for Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet retter søkelyset mot bygg- og anleggsbransjen i ekstra stor grad i 2014.
Direktør Ingrid Finboe-Svendsen i Arbeidstilsynet taler holdt innlegg under første dag i Byggedagene 2014. I innlegget «Sikkerhet og arbeidsmiljø rammes – Dette gjør Arbeidstilsynet», under hovedtemaet «Kriminalitet bak byggegjerdet», beskrev Finboe-Svendsen en byggenæring med alvorlige kriminelle utfordringer.
– Det er mørke skyer på himmelen, og absolutt grunn til bekymring, formanet Finboe-Svendsen til de fremmøtte på Byggedagene.
Gjennom hele 2013, samt begynnelsen av 2014 har Arbeidstilsynet fått inn nesten 800 tips om brudd på arbeidsmiljøloven i bedrifter innenfor bygg og anlegg. Dette utgjør omtrent 13 til 14 prosent av det totale antallet tips om regelbrudd i det norske arbeidslivet.
– Vi ser jevnlig en rekke brudd på lovverket. Vi kan være på tilsyn hos en bedrift om dagen, og så forsvinner de om natten, kunne Finboe-Svendsen fortelle under innlegget.
Vanskeligere situasjon
Direktøren kan bekrefte overfor Byggeindustrien at Arbeidstilsynet fordoblet antall tilsyn fra 2012 til 2013, og forteller at de akter å øke frekvensen ytterlige fremover.
Finoe-Svendsen kunne fortelle under innlegget at arbeidskriminalitet er enda vanskeligere å avdekke i dag enn det har vært tidligere, på grunn av arbeidstakere som ikke tør snakke og falske papirer som gir inntrykk av at alt er i orden.
– Vi ser at arbeidstakere som er utsatt for sosial dumping gjerne ikke har oppsigelsesvern, de er utsatt for vold og trusler, ofte får de ikke utbetalt lovt lønn, og de mottar heller ikke overtidsbetaling. Sikkerheten på jobb er ofte også dårlig, sier hun til Byggeindustrien.
På mellom 60 og 70 prosent av Arbeidstilsynets tilsyn, forteller Finboe-Svendsen, reagerer Arbeidstilsynet på forhold de mener er kritikkverdige. Én av tre slike reaksjoner dreier seg om sosial dumping i Norge.
– Før hadde vi egne spesialister som så etter sosial dumping. Nå er problemet så vanlig at alle våre medarbeidere må ha denne kompetansen, sier hun til Byggeindustrien.
Felles front
I januar i år møtte Finboe-Svendsen pressen sammen med Riksadvokat Tor-Aksel Busch, politidirektør Odd Reidar Humlegård og leder for Næringslivets sikkerhetsråd, Kristine Beitland. Her ble et dyptgående samarbeid mellom skatt- og påtalemyndigheter, Arbeidstilsynet og næringslivet annonsert, og målet er å få bukt med organisert kriminalitet og useriøitet i spesielt fire utsatte bransjer. Av uteliv, renhold, transport og bygg og anlegg, er bygg- og anleggsbransjen den helt klart største.
– Utfordringene i disse bransjene er ikke mindre enn i bygg og anlegg, men bygg- og anleggsbransjen er kjempestor. Samfunnsverdien av at alle hadde drevet seriøst, ville ha vært enorm.
Arbeidstilsynet-direktøren mener dog at bygg- og anleggsbransjen har en fordel i kampen mot useriøsitet i bransjen.
– En stor del av bransjen er organisert, og det gjør at man har et apparat som kan gjøre noe med dette. Flertallet ønsker en seriøs bransje, og vi har et godt samarbeid med flere parter.
Ny bøtemulighet
Finboe-Svendsen forteller at alle partene i dagens samarbeid mot arbeidskriminalitet har erkjent behovet for å gjøre en innsats.
– Et enda tettere og mer operativt samarbeid er helt avgjørende i kampen mot useriøsitet og arbeidsmiljøkriminalitet. Skattemyndighetene og politiet har sine virkemidler, og vi har våre. Ved å planlegge sammen, analysere sammen og sende ut inspektørene våre sammen, vil vi kunne dra nytte av både felles kompetanse og virkemidler, sier hun. – Arbeidstilsynet kan be om timelister og skatt kan sjekke hva arbeiderne faktisk har fått i lønn. Det er først når vi gjør slike sammenholdinger at vi kan avsløre sosial dumping.
Fra årsskiftet fikk Arbeidsitlsynet også muligheten til å ilegge bedrifter et overtredelsesgebyr på så mye som 1,3 millioner kroner ved brudd på arbeidsmiljøloven.