Spektakulært kunstsiloprosjekt i Kristiansand
Det spektakulære kunstsiloprosjektet på Silokaia i Kristiansand er i en hektisk forprosjektfase som avsluttes 1. februar neste år.
Det var i desember 2016 norsk/spanske Mestres/Wåge Arquitectes og MX SI Architectural Studio fra Barcelona vant arkitektkonkurransen med konseptet Silosamlingen.
– Et forprosjekt med kalkyle skal overleveres byggherren Sørlandet Kunstmuseum 1. februar neste år. Byggherren skal så bruke februar måned til å beslutte om man skal gå videre med prosjektet, forteller prosjekteringsleder Helge Gevelt i HR Prosjekt.
Tilstandsvurdering av eksisterende betong
Rådgivende ingeniør i byggteknikk Hjellnes Consult har gjennomført en analyse av eksisterende betongkonstruksjon.
– Det er foretatt betongteknologisk prøvetaking med uttak av borkjerner for testing av betongens trykkfasthet. Armeringens plassering er kartlagt i utvalgte områder. Karbonatisering av betongen er målt og kloridprøver er gjennomført. Så langt viser prøvetakingen at betongens trykkfasthet er god, men at karbonatiseringsdybden er relativt stor på innsiden av siloene, forteller prosjektleder Ole Kristian Prestrud i Hjellnes Consult.
– Hittil er det kun funnet beskjedent kloridinnhold i betongen. Det kan være aktuelt å utføre elektrokjemisk realkalisering for å gjenopprette betongens høye pH-verdi som vil beskytte armeringen mot fremtidig korrosjon. Den visuelle kontrollen av betongsiloene har avdekket et relativt stort omfang med riss og sprekker som gjør at tiltak med injisering og eventuelle lokale forsterkninger må vurderes, påpeker han.
Konstruksjonsprinsippene
– Innvendig skal silorørene kappes 22 meter over bakken, og det skal etableres en stor silosal. I bunn av silorørkuttet blir det etablert et betongdekke med utsparinger som tilsvarer silorørenes innvendige diameter slik at silorørene blir åpne fra silosalen og opp til toppen. I topp av silorørene etableres det også et nytt betongdekke. Med betongdekke i bunn og topp av silorørene så oppnår vi en godt avstivet konstruksjon som holder de eksisterende avkuttede siloene på plass, forklarer Ellen Margrethe Bø Rondestvedt, ansvarlig RIB. -Enkelte av silorørene kappes vertikalt på midten. Det halve silorøret som blir stående igjen, benytter vi for å få ført lastene ned til fundamentene. Vi har noen kraftige betongbjelker på hver side av silorørene (på kote 21 meter) som sørger for å få ført lastene videre til de halve silorørene og videre ned til fundamentene, forklarer Rondestvedt og legger til at de eksisterende fundamentene må forsterkes for å kunne ta de nye lastene.
– Den eksisterende siloen står på fjell, og vi antar at fjellet har god beskaffenhet basert på erfaringer fra nabobygget Kilden. RIG Multiconsult er i gang med grunnundersøkelser nå.
Arkitekt Magnus Wåge melder fra Barcelona at de akkurat nå jobber sammen med Hjellnes Consult med å integrere konstruksjonen som en del av utrykket i silosalen. Samtidig jobber de med materialvalg og prinsippdetaljer for fasader himlinger, gulv med mer. Hovedfokus ligger i å finne godt samspill mellom det eksisterende bygget og nybygget på baksiden.
– Vi jobber med to opsjoner her; polert betong eller en spesial-
laget keramisk flis, opplyser han.
Samspillprosess
– Etter godkjent forprosjekt vil man fatte en beslutning og bevilge penger. Så blir det startet en anskaffelsesprosess med entreprenør i en samspillsprosess. Vi kommer til å bruke høsten sammen med entreprenør til å gjøre tilpasninger og forbedringer og etter hvert låse fremdrift og kostnad og selvfølgelig rom og funksjon og kvalitet på overflater, materialer og lys, sier Gevelt. Han ser frem til samspillprosessen med en engasjert entreprenør med stor kapasitet som vil være med på å utvikle prosjektet sammen med prosjekteringsgruppen og opplyser at byggestart blir før jul 2018 med cirka to års byggetid.