Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF. Foto: Nicolas Tourrenc
Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF. Foto: Nicolas Tourrenc

Skal diskutere tiltak som trengs for å styrke Norges motstandskraft i en usikker tid

På Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) høstkonferanse står blant annet geopolitisk ustabilitet samt klima- og energikrise på programmet.

Publisert

Til stede er blant annet tidligere NATO-topp Gjermund Eide som vil blant annet vil komme inn på at vi lever i en stadig farligere verden, og at krigen i Ukraina er et tydelig eksempel på truslene små nasjoner som Norge står overfor.

RIF skriver i en medling at Norge står overfor store muligheter til å forme sin fremtid i en tid preget av raske endringer og globale utfordringer.

– Geopolitisk ustabilitet, klima- og energikrise, teknologisk innovasjon og en aldrende befolkning setter nye krav til Norge som nasjon, men åpner også opp et mulighetsrom for å skape en mer bærekraftig og robust fremtid, skriver RIF. De peker også på at Norge må nå ta konkrete skritt for å kutte sine klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030 og nå netto null utslipp innen 2050. Samtidig forplikter vi man seg til å stanse tapet av natur og restaurere ødelagte naturområder.

– For å sikre en robust fremtid må Norge også være forberedt på ekstreme værforhold og uforutsigbare kriser, inkludert krig. Dette innebærer at vi må bygge og vedlikeholde en infrastruktur som tåler klimaendringer og økte sikkerhetstrusler. Å ruste Norge for fremtiden handler også om å utnytte mulighetene som ligger i den neste industrielle revolusjonen, som vil være drevet av digitale og grønne løsninger, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF.

– På høstkonferansen samler vi eksperter, ledere og beslutningstakere fra både offentlig og privat sektor. Her vil vi dele innsikt og erfaringer, og diskutere hvilke konkrete tiltak som trengs for å styrke Norges motstandskraft i en usikker tid, legger Skudal Hansteen til.

Blant de konkrete tiltakene som vil bli diskutert er:

  • Implementering av kunstig intelligens og ny teknologi for å akselerere grønn omstilling og øke konkurransekraften i byggenæringen.
  • Investering i kritisk infrastruktur for å sikre transport av både militære styrker og sivile ressurser i krisesituasjoner.
  • Utvikling av scenarier for å navigere i fremtiden og identifisere muligheter og utfordringer.
  • Perspektivmeldingen 2024, som drøfter hovedutfordringene for norsk økonomi frem mot 2060.
  • Tiltak for å sikre tilgangen til energi

 

Powered by Labrador CMS