NITO-president Trond Markussen.

Ingeniørene vil ha kompensert for "massiv gratisjobbing"

- Altfor mange arbeidstakere jobber gratis enten det er overtid, jobbreiser på fritiden eller telefonsamtaler og mailhenvendelser utenfor arbeidstiden. Dette rammer lommeboka og helsa, og er et viktig tema for oss i årets lønnsoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det sier president i NITO, Trond Markussen i en pressemelding. 5. og 6. mars samler NITO tillitsvalgte til tariffkonferanse på Gardermoen for å diskutere årets lønnsoppgjør.

En undersøkelse gjort i 2012 viser at ingeniørene arbeider overtid tilsvarende 3800 årsverk. Mange av disse timene er ubetalt, enten fordi arbeidstakerne ikke er flinke nok til å føre timer eller fordi de har kontrakter med særlig uavhengig stilling unntatt overtid.

- Mer enn hvert tredje NITO-medlem er unntatt overtid i 2014. Selv om slike stillinger ofte kompenseres lønnsmessig ser vi at timeantallet ofte ikke går i arbeidstakerens favør. NITOs advokater har ved flere tilfeller vunnet frem i retten med skrekkeksempler hvor medlemmer har gått glipp av betaling for hundrevis av overtidstimer, sier Markussen.

En annen tøff utfordring er kompensasjon for arbeidsreiser på egen tid.

- Mange reiser mye i jobben, og vi ser at dette ofte ikke kompenseres godt nok. Vi har eksempler på medlemmer som må dra hjemmefra søndag kveld for å rekke møter i utlandet på mandag morgen, uten å få fem flate øre for det. Det er viktig for NITO at medlemmene kompenseres for jobbreiser på fritiden, og vi vil i vårens oppgjør ha en dialog med arbeidsgiver om hvordan dette kan gjøres mest mulig hensiktsmessig, sier Markussen.

NITO mener også det er utfodringer knyttet til ny teknologi som gjør at skillet mellom jobb og fritid viskes ut.

- Tilgjengelighet gjennom ny teknologi har både pluss og minussider. Mange arbeidstakere nyter godt av den økt fleksibilitet som slike verktøy gir, samtidig som vi ser at mange arbeidsgivere misbruker tilgjengeligheten. Da vi spurte medlemmene om hvor mange som hadde blitt kontaktet i sommerferien vist det seg at så mange som hvert tredje medlem hadde jobbet i ferien. NITO forventer at arbeidsgiverne respekterer ferier, og at de også er varsomme med å forvente svar på telefon og mail utenfor normal arbeidstid, hvis det ikke er avtalt på forhånd, sier Markussen.

- Arbeidstakere som føler at de må være tilgjengelige hele tiden står i fare for å bli utbrent, samt at slik småjobbing ofte heller ikke blir registrert og kompensert enten med avspasering eller lønn. Her må NITO, sammen med arbeidsgiver komme frem til avtaler både for kompensasjon og en gjensidig forståelse for hva som er forventet belastning, avslutter Markussen.


Powered by Labrador CMS