Økende interesse for miljø på badet
Nye vannsparende toaletter og energivennlige blandebatterier kan gi byggherrene høyere score på miljøsertifiseringsskalaer som Breeam Nor.
- Vi har ikke vært vant til å spare på vannressursene våre i Norge, slik de har gjort i for eksempel Sverige. Men vi merker at det er i ferd med å skje en dreining også her hjemme. Vi er blitt mer opptatt av gode energi- og vannsparende løsninger på badet, sier key account manager Anita Meilen i Villeroy & Boch og Gustavsberg.
Under Bygg Reis Deg presenterer de flere nyheter som blant annet kan være med på å løfte poengfangsten til byggherrer som skal sertifisere bygget sitt etter miljøordnignerom Breeam Nor.
- Det går på ting som energimerkede blandebatterier og vannsparende dusj- og klosettløsninger, sier Meian og trekker frem et nytt toalett som eksempel på hvilke sparemuligheter som finnes.
- Normalt sett velger man hel og halv spyl i toalettet, og som regel er et slikt toalett forhåndsinnstilt på tre og seks liter. Er man opptatt av Breeam-scoren på bygget, så er det mulig å få enda større uttelling ved å bruke en modell som spyler enten to eller litt over fire liter. Velger du et slikt klosett får du tre Breeam-poeng i motsetning til med standardløsningen som gir ett poeng. Velger du derimot et toalett uten valgmuligheter oppnår du ingenting, sier Meian.
Hun presiserer at ingen av produktene alene gir Breeam-poeng.
- Men de er med på å gi en god score fordi de har systemer i seg som begrenser vannbruk og sparer energi, sier hun.
Alle blandebatteriene fra Gustavsberg har vannsparingsfunksjon.
- I utgangsposisjonen gir den 50 prosent av maks kapasitet, noe vi mener er nok vann til å vaske hender og pusse tenner i. Men vil du fylle opp en flaske vann raskt, kan du holde hendelen helt inn og da yter kranen 100 prosent av kapasiteten.
I tillegg har de blandebatterier med spesialløsninger for å begrense bruken av varmtvann.
- Når du skrur hendelen mot venstre og møter motstand, får du den såkalte komfort-temperaturen. Presser du på litt ekstra, kommer det varmeste vannet. Dette er en familievennlig løsning med tanke på at den er skånsom mot barna og samtidig reduserer energiforbruket, sier Meian.