Stig Thorstensen i Til-Tak viser frem prinsippet med svalehaleplater på Bygg Reis Deg.

Korter ned byggetid og vekt med armering og forskaling i samme plate

Med tynne svalehaleplater i stål kan både vekt og byggetid for betonggulv på bjelkelag reduseres betraktelig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Drammensfirmaet Til-Tak er en av mange utstillere som viser frem spennende produkter og løsninger på Bygg Reis Deg.

De såkalte svalehaleplatene har profiler hvor man støper direkte i profilen uten å bruke ekstra armering, og dette blir demonstrert på standen til Til-Tak under messen med en profil som viser de ulike sjiktene.

Platene brukes for lette betongdekker på bærende konstruksjon av tre. Bildet viser systemet med varmekabler (t.v) og vannbåren varme.

– Med disse platene er det enkelt å bygge lette og råsterke betonggulv på bjelkelag. Det er armering og forskaling i ett og samme produkt, sier Stig Thorstensen til Byggeindustrien mens han gir en liten demo.

Han forteller at de kan legges både som flytende gulv eller som samvirkekonstruksjon.

– Med samvirkekonstruksjonen forsterker man konstruksjonen med opptil 30 prosent, og med flytende gulv får du alle de gode egenskapene i forhold til lyd. Og når vi først snakker om lyd: Det holder det med 4 cm påstøp med varmekilde inni, og da får man lydegenskaper som er 5 desibel bedre på trinnlyd og 10 desibel bedre på luftlyd enn det som er dagens standard imellom boenheter, sier han.

Platene er lette og veier 6 kilo pr stk. De er lavtbyggende og kan brukes på hele etasjeskiller, eller for eksempel på rehabilitering av bad. De kan også brukes hvis man skal flislegge gangen og man vil ha en varmekilde.

– Vanlig standard byggehøyde mellom boenheter før man legger parkett er 100 mm. Med denne løsningen får man total byggehøyde på 60 mm, noe som er veldig besparende, sier Thorstensen.

Produktet har vært det norske markedet i cirka ti år, men har vært kjent på det europeiske markedet i flere tiår.

– Vi opplever en veldig stor interesse, men folk er litt nervøse for å ta det i bruk, ettersom de er vant med det gode gamle. Når vi forteller om den veldig korte byggetiden, og alle de andre fordelene med lyd og brann, da pirrer det sansene til publikum, avslutter Thorstensen.

Powered by Labrador CMS