Dag Kroslid, administrerende direktør i Nordan Sverige lanserer 3D-printede vinduer.

Verdensnyhet fra NorDan: Lanserer 3D-printede vinduer

– Dette er en verdensnyhet, vi starter med runde vinduer fordi de er de vanskeligste å produsere, men vi kan levere vinduer i alle tenkelige fasonger, sier Dag Kroslid, administrerende direktør i NorDan Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Vinduene blir produsert i materialet biokompositt, en blanding av plast og trefiber.

– Dette er et viktig produkt for å vise at NorDan er i front når det gjelder teknologisk innovasjon, sier Kroslid.

Vil bruke teknologien til et kommersielt produkt

Han sier at mange frem til nå har brukt 3D-printteknologien til å produsere deler.

– NorDan ønsker å bruke teknologien til å produsere kommersielle produkter, sier han.

NorDan 3D-printer er lokalisert i Bor i Sverige. Maskinen kan 3D-printe vinduer med dimensjoner opp til 1,5 meter bredde og 2,5 meter høyde.

– Materialet i biokompositt er utviklet i samarbeid med Stora Enso, forteller Kroslid.

Materialet i biokompositt er utviklet i samarbeid med Stora Enso.

Blandingsforholdet mellom plast og trefiber er rundt 50/50. NorDan fremhever at 3D-printing minimerer materialbruken i produksjonen. Runde trevinduer i biokompositt er også 50 prosent raskere å produsere enn runde trevinduer.

2.000 vinduer i 2020

– NorDan ønsker som den første vindusprodusenten i verden å høste erfaringer med teknologien og hvor vi best kan dra nytte av den, sier han.

Kroslid anslår at produksjonsvolumet i 2020 vil ligge på cirka 2.000 vinduer. Produksjonstiden for ett vindu er cirka to timer.

– Dette høres unektelig ut som et spennende produkt for arkitektene?

– Absolutt, vi har først satset på runde vinduer fordi de er mest krevende å produsere, men vi kan også kunne produsere i mer kompliserte former. Dette blir ikke et høyvolumsprodukt, men en teknologi vi ønsker å satse på. Arkitektene må gjerne ta kontakt. Dette er et produkt vi satser på både mot eneboliger og næringsbygg,sier han.

Kroslid mener 3D-printingen ikke vil erstatte konvensjonell vindusproduksjon per i dag, men han mener det er mulig å tenke seg spennende fremtidsscenarier.

– I fremtiden kan man tenke seg at det er 3D-printeren som blir plassert ut på byggeplassen og produserer vinduer direkte til prosjektet fra byggeplassen, sier han.

Powered by Labrador CMS