Modulbygg-import bidrar til å presse ned omsetningen i norsk byggevarehandel. (Illustrasjonsfoto)
Modulbygg-import presser byggevarehandelen
Økt innslag av ferdighus og modulbygg og ikke minst økt import av denne type bygg og bygningsartikler presser ned omsetningen til norsk byggevarehandel.
Dette er et av hovedfunnene i Hovedorganisasjonen Virkes markedskommentar for byggevarehandelen i 2013.
Markedskommentaren bygger på månedlig omsetningsrapportering fra ni av landets ledende byggevarekjeder. I tillegg er det gjennomført samtaler med representanter for bransjen.
Annonse
Svakere enn forventet
Etter at Virke gikk ut med svært positive forventninger til 2013, viste fasiten ved årsslutt en vekst på beskjedne 0,3 prosent. Markedsveksten for henholdsvis proff- og privatmarkedet var på 0,4 og 0,2 prosent.
Fjoråret begynte svakt med størst tilbakegang i årets tre første måneder på nærmere ni prosent. Månedene april, september og juli viste sterkest vekst. Byggevarehusene i fylkene Hedmark, Troms og Finnmark opplevde høyest vekst, mens Vest-Agder, Sogn og Fjordane samt Møre og Romsdal hadde størst tilbakegang.
Boliguro ikke vesentlig
– Økt uro på boligmarkedet med redusert igangsetting og ikke minst salg i andre halvår påvirker bare delvis omsetning av byggevarer levert av kjedene som inngår i omsetningsrapporteringen. Markedsendringer på boligmarkedet medfører først og fremst konsekvenser for planlagte og ikke påbegynte prosjekter som fullføres selv om boligprisene faller. Det betyr at tidsforsinkelsen i verdikjeden medfører at dette ikke får vesentlig effekt på fjorårets omsetningstall, forklarer bransjeanalytiker Iman Winkelman hos Virke.
– Dessuten var det først og fremst leilighetsmarkedet som ble rammet. Utviklingen for eneboliger og delte boliger var positiv gjennom fjoråret, og det er til denne type boliger som byggevarekjedene først og fremst omsetter varer, fremholder han.
– For mens prisene på leiligheter falt med 2,5 prosent i fjor, steg prisene på eneboliger og delte boliger med henholdsvis 4,6 og 1,7 prosent. Dette har vært underkommunisert i medias omtale av utviklingen i boligmarkedet, mener Winkelman.
Presset av modulbygg
Winkelman fremhever økt innslag av ferdighus og modulbygging i markedet som en viktig forklaringsfaktor for at omsetningen i byggevarehandelen utviklet seg svakere enn forventet i fjor.
– Drevet av høyt norsk kostnadsnivå, svak produktivitetsutvikling, sterk kronekurs samt økt forståelse for norske forhold hos leverandørene økte importen av ferdigelementer til hus og hyttebygging med 25 prosent i fjor til et rekordnivå på drøyt 3,1 milliarder kroner. Slik økt utenlandsk boligproduksjon svekker byggevarekjedenes eksponering mot boligmarkedet. Tilsvarende vil også økt grad av innenlandsk ferdighusproduksjon bidra til at lokale proffkunders etterspørsel etter byggevarer går ned. Denne type produkter sender et tydelig signal om at handelen med byggevarer også er konkurranseutsatt, fastslår han og peker at det til nå har vært mye oppmerksomhet rettet mot økt innslag av utenlandsk arbeidskraft.
– Nå må også oppmerksomheten rettes mot at selv byggene og hele bygningsmoduler, som for eksempelvis baderomsbokser, i økende grad er produsert i utlandet med de konsekvenser dette har for byggevarehandelen. Tettere samarbeid i verdikjeden, økt handelsfokus på moduler og økt automatisering av byggeproduksjonen kan være tiltak for å opprettholde omsetningen gjennom byggevarehandelen, mener Winkelman.
Generell detaljhandelsvikt
Winkelman påpeker videre at også detaljhandelen utviklet seg skuffende svakt i fjor og nærmere ett prosentpoeng svakere enn Virke hadde antatt ved starten av fjoråret.
– Dette kan ha medvirket til redusert etterspørsel innen forbrukerhandelen med byggevarer til ROT-markedet. Men her har høy offentlig og særlig kommunal etterspørsel etter byggevarer som har inngått i rehabiliterings- og oppussingsprosjekter kompensert, fremholder han.
Winkelman trekker også frem at økt grad av e-handel, bransjeglidning ved at flere store kjeder med bredt vareutvalg tar markedsandeler på området fra byggevarer samt økt import av trevareprodukter som reduserer etterspørselen etter byggevarer som innsatsfaktor i norsk trevareproduksjon, kan ha påvirket markedet for byggevarer norske byggevarekjeder leverer.
Økt innslag av ferdighus og modulbygging i markedet er en viktig forklaringsfaktor for at omsetningen i byggevarehandelen utviklet seg svakere enn forventet i fjor, i følge Hovedorganisasjonen Virke.
– Utenlandsk boligproduksjon svekker byggevarekjedenes eksponering mot boligmarkedet, forklarer bransjeanalytiker Iman Winkelman hos Virke.