Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Departementet tar Esa-granskingen av støtteordningen til treindustrien til etterretning

Onsdag ble det kjent at EØS-tilsynet Esa åpner formell gransking av norske støtteordninger til treindustrien. Landbruks- og matdepartementet sier de tar Esa-granskingen til etterretning. Betong Norge og Norsk Stålforbund er glade for granskingen.

Publisert Sist oppdatert

Esa peker på at de i sin foreløpige vurdering finner at det er tvil om støttetiltakene er i tråd med statsstøtteregelverket. Beslutningen om å innlede en formell undersøkelsesprosedyre betyr ikke at Esa har konkludert med at det foreligger ulovlig støtte. Avgjørelsen innebærer kun at Esa vil undersøke saken videre.

Pressevakten i avdeling for skog og ressurspolitikk i Landbruks- og matdepartementet skriver i en kommentar til Byggeindustrien at Landbruks- og matdepartementet tar til etterretning at ESA åpner formell gransking av mulige brudd på statsstøtteregelverket.

– ESAs spørsmål vil besvares i tråd med etablerte rutiner, og departementet har ingen ytterligere kommentarer til dette nå, skriver departementet.

Foreningene Betong Norge og Norsk Stålforbund fremmet saken ovenfor ESA tilbake i 2020.

– Bransjeforeningene var godt kjent med en stadig mer omfangsrik offentlig støtte til skog- og treindustrien, som hadde som effekt at andre byggematerialer enn tre i økende grad ble stengt ute fra byggeprosjekter i regi av det offentlige. Dette skjedde på tross av at alternative materialer i en rekke tilfeller både er mer miljøvennlige, fremmet innovasjon og utvikling i lokal byggevareindustri og skaper flere lokale arbeidsplasser, skriver daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, i en kommentar til Byggeindustrien.

Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund (t.v.) og John-Erik Reiersen i Betong Norge. Arkivfoto: Betong Norge
Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund (t.v.) og John-Erik Reiersen i Betong Norge. Arkivfoto: Betong Norge

– Våre egne undersøkelser ble påbegynt så tidlig som 2018, da klagen endelig ble sendt inn satt vi på en omfattende dokumentasjon av sakskomplekset. Vi er veldig glade for at den såkalte tredriverordningen nå skal etterforskes. I denne ordningen mener vi at skattepengene våre går til å markedsføre et byggemateriale fremfor andre. En form for offentlig finansiert salgskorps for et konkret byggemateriale, mener vi er en veldig kreativ tilnærming til innovasjon, utvikling og det grønne skiftet. Det er klart vi er spente på hvordan ESA vurderer sakskomplekset. For oss er det en seier i seg selv at ESA åpner etterforskning etter tre år med forundersøkelser, legger Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund, til.

Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien, presiserer at granskingen som ESA åpner gjelder tilskuddsordning til landbruket for å bygge landbruksbygg i tre og tredriverordningen.

– Det er ikke snakk om støtte hverken til Treindustrien som organisasjon eller til bedriftene i treindustrien. Utover det er det myndighetene som er ansvarlig for støtteordningene, og som må svare på vurderinger knyttet til dette, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien, til Byggeindustrien.

Les hele Esa-beslutningen her

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra organisasjonen Treindustrien.

Powered by Labrador CMS