Produktsjef Trond Kåstad i Inwido.
Advarer mot tolags hyttevinduer
Vindusprodusenten Inwido advarer mot å kun tenke på pris når vinduene i hytta skal installeres.
Denne artikkelen er over fem år gammel
− Mange velger nok den rimeligste løsningen med tolags vinduer. Det er ikke det beste alternativet for hytter i kalde strøk, for mange vil dermed irritere seg over både utvendig og innvendig dugg på glassene. Jeg skulle ønske at håndverkere i sterkere grad argumenterte for bruk av vinduer med lavere u-verdi og med antidugg-glass, uttaler produktsjef Trond Kåstad hos Inwido i en pressemelding.
Dugg eller kondens på de nye tolags hyttevinduer har som regel to årsaker, skriver Inwido i meldingen; fuktigheten i rommet og temperaturen på glasset. Ifølge byggdetaljblad E 533.103 bør ikke luftfuktigheten inne i kalde perioder overstige 30 prosent.
− I nybygg er det ikke uvanlig med høy byggfuktighet det første året. Det er derfor viktig med utluftning, men også å ha varmeelement under vinduene. Boliger med balansert ventilasjon får også mindre problemer. Moderne ruter med gassfylling har en høyere gjennomsnittstemperatur på glassflaten. Vinduene er likevel kaldere enn luftfylte ruter i nedkant. Den kalde gassen synker gjerne til nedre del av ruten og blir værende, sier Trond Kåstad.
Inwido anbefaler i pressemeldingen at man velger trelags vinduer på fjellet.
− Disse vil aldri dugge eller ise på innsiden, og man unngår da fuktproblemer. Andre fordeler er selvsagt at de har bedre U-verdi med svært lavt varmetap. Utfordringen med så god isolasjonsevne er imidlertid at de under gitte forhold kan dugge på utsiden, sier Kåstad.
Inwido er i år på plass på Bygg Reis Deg.
- Hvis du likevel ønsker å unngå kondens er løsningen vinduer med antidugg-glass. Dette glasset har et belegg på utsiden som hindrer at dugget fester seg på ruten, sier Kåstad