– For meg er dette terapi og medisin på «grønn resept», sier den ivrige takbonden, som også er daglig leder i Anleggsgartner Svein Boasson.
I fjor vår gjorde bergensfirmaet et pilotprosjekt med økologisk grønnsaksdyrking på taket til sitt eget kontorbygg på Kokstad i Bergen, og nå høstes det grønnsaker stor stil.
Annonse
Det bebygde arealet av taket er 100 kvadratmeter og av dette er det vekstbed på førti prosent av arealet. Gulvet er ubehandlet kjerneved av furu, og plantekassene er i aluminium. På taket dyrkes det også i bed under plast, og til sammen har Boasson mer enn tyve forskjellige vekster på taket. Rucola, rødbeter, koriander, reddiker, purre, asiatisk kål, pastinakk, spinat og sqaush er bare noe av det anleggsgartneren har høstet hittil i år.
– Det er stort engasjement blant våre ansatte for dette initiativet, og mange bidrar både med faglige innspill og arbeidskraft. Et slikt mattak krever ikke all verden av energi å holde, men det krever noe å bygge, sier han.
– På hvilken måte? Kan man ikke bare sette i gang hvis man har et flatt tak?
– Hovedutfordringene ligger i vektbegrensning og værforhold. Takkonstruksjonen må tåle lasten fra oppbygging og vekstmedium, i tillegg til nedbør, sier Boasson.
Han forteller at balansen ligger i at vekstmediet må være lett, samtidig som det skal holde på næringsstoffer og vann. I tillegg skal det drenere ut overskuddsvann.
– Forholdene oppe på taket gjør at plantene er mindre beskyttet mot været enn vekster på bakken, men soltilgangen er derimot unik og gir uutnyttede muligheter for grønnsaksdyrking og andre matplanter, sier han – og legger til at årets sommervarme har gjort underverker for avlingen på kontortaket.
Selv er han i sitt ess når han kan tilbringe mest mulig tid på det han kaller Mattaket. Han greier også å kombinere skjøtslen med noe kontorarbeid.
– Jeg går rundt med ørepropper og slik får jeg tatt unna mange telefoner. Da har jeg hendene fri til å plante, luke, vanne og gjødsle, sier han.
Mattaket er bygget som et visningstak for å vise hvilke muligheter som finnes med urban dyrking på tak.
– Vi ser en tydelig tendens til at urban dyrking kommer inn i bolig- og næringsprosjekter i by og bynære områder, og urbant landbruk er en økende trend, sier han – og viser til at både Bergen og Oslo har fått ansatt sin egne Bybonde som skal fremme urbant landbruk gjennom kunnskapsformidling og inspirasjon.
Anleggsgartnerfirmaet har i mange år bygget og utviklet grønne tak. De har gjort seg en rekke erfaringer fra egne prosjekter og piloter, og har også fått støtte fra Norsk forskningsråd til mattak-prosjektet.
– Vi har også hentet inspirasjon og kunnskap fra besøk på dyrkningstak både i Berlin og i Boston og begynner etthvert å tilegne oss god kompetanse på området. Med vårt Mattak-prosjekt ønsker vi å bidra til utviklingen med å gjøre byene mer miljøvennlige og bærekraftige, og derfor har vi i år skalert opp prosjektet med eget mattak på vårt eget bygg, sier Boasson.
Til gjødsling og jordforbedring har anleggsgartneren utviklet sin egen blanding, som er økologisk.
– Jorden vi benytter er en spesialutviklet lettjord. Den er en blanding av knust tegl, leca og kompostjord. Jorden inneholder ikke mye næring eller mikroklima, men komposten som blandes inn har gode forutsetninger for et rikt mikroklima og gjør således jorden godt egnet for dyrking, sier Boasson.
Utover i driftssesongen gjødsles det med en egenlaget te, som inneholder noe Lunpin og Høne-Pøne gjødsel, god omdannet kompostjord, en miks av næringsrike grønne blader som løvetann, nesle, geiterams, maltekstrakt og vann.