Oslo Future Living er en festival om bærekraftige og smarte byer, et samarbeid mellom Estate Media, Aspelin Ramm, Enova og Hjellnes Consult.
80 prosent av utslippene
Annonse
Byer tar bare to-tre prosent av totalt landareal i verden, men står for om lag 80 prosent av CO2-utslippene.
– Det er i byene det kommer til å skje. Det er også her vi har samlet kompetanse, kunnskap og folk nok til å gjennomføre endringer i hvordan vi lever, mener Halvorsen. Hun pekte på at dette er viktig for å kunne inspirere andre og mindre steder og kommuner. For eksempel er det ingen andre byer som har like stor elbil-andel som Oslo.
– Det Oslo kommune gjør, er utrolig viktig, understreket Halvorsen fra scenen.
God tilrettelegging
– Skal byen ha færre biler, må gang- og sykkelveier bli bedre. Oslo tilrettelegger for sykkel så raskt kommunen bare kan. Alt dette bidrar til en bedre hverdag. Tilrettelegger du for mennesker, tar du også vare på klimaet, sier rådgiver Sara H. Bertinussen, bærekraftsansvarlig i Hjellnes Consult, som er med på å arrangere Oslo Future Living, i en pressemelding.
– Det som gjør det godt å bo, jobbe og bevege seg rundt i en by, er også bra for miljøet. Mens sterkt trafikkerte veier som gir lange køer, mye støy og høye lokale utslipp, asfaltjungel som gir oversvømmelser så fort det kommer en kraftig regnskur, eller trikker som aldri kommer - alt er frustrerende i hverdagen. Lokalpolitikere som tar dette på alvor, bringer også byen i bærekraftig retning, poengterer Bertinussen.
– Siden det er lettere for en by å få til endringer enn for et helt land, bør byer gå foran i det grønne skiftet. Oslo er godt i gang, og viser at dette er mulig, legger Bertinussen til.
Tette samarbeid med næringslivet
Oslo har Næring for klima, et samarbeid mellom kommunen og virksomheter i Oslo-regionen.
– Med tette bånd til næringslivet er det lettere for politikere å sette ambisjoner på riktig nivå og stramme inn politikken deretter, mener Roar Smelhus, markedsdirektør i Hjellnes Consult og medlem i programkomiteen for Næring for klima. Han er i tillegg medarrangør og en av initiativtagerne til Oslo Future Living.
Smelhus nevner fossilfrie byggeplasser som et konkret eksempel på at det er nyttig for kommunen å sparre med næringslivet om hva som er mulig.
– Slik kan kommunen stramme til ambisjonene i riktig retning. Nå satser Oslo på utslippsfrie byggeplasser, sier Smelhus.
- Det grønne skiftet gir vekst
– Det er mye penger å hente for selskaper som kan løse andres bærekraftmodeller, mener Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes fra Norges Handelshøgskole.
Utgangspunktet for deres innlegg Under Oslo Future Living torsdag var at det finnes en måte å drive business på som er smartere.
– Vi må tenke tjenestelogikk, sirkulærøkonomi og delingsøkonomi. Veldig mange bransjer er i ferd med å endre seg, sa Jørgensen, førsteamanuensis ved Norges Handelshøgskole og Høgskolen i Innlandet. Sammen med Tynes har han nå gitt ut boka RESTART 7 veier til bærekraftig business. Forretningsmodeller er sentralt.
– Forretningsmodellen fortelle historien om hvordan en bedrift fungerer. Hva skaper den, hva leverer den, hva kaprer den av verdier, poengterte Tynes.
De sju veiene
Han og Jørgensen mener fremtidens forretningsmodeller
* vil kreve hyppig redesign
* som vil kreve kontrollert eksperimentering
* de vil være kjennetegnet av sirkulære prosesser,
* som innebærer at tjenestelogikk vil være mye mer utbredt
* Dette vil gjøre allianser enda viktigere for å lykkes
* For å oppnå de riktige resultatene
* I en verden hvor måltavlen er tredimensjonal.
- Redesign handler om å finne ut hva et selskap skal levere og hvordan ta betalt for det – og dette vil kreve hyppig eksperimentering for å finne ut hva som funker og ikke. For å få til sirkulære prosesser må man tenke tjenester, uttalte de.
– Hvordan kan vi tjene penger på å vri oss fra å eie til å leie? Dette vil gjøre allianser enda viktigere, sa Jørgensen.