Bergen ByArena og Nygårdstangen - fra barrierer til levende by. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES
Byarkitekten om planene for Bergen ByArena og omegn: – Det beste som vi har sett til nå
Nylig ble det kjent at et team ledet av C.F. Møller Architects har vunnet arkitektkonkurransen om den nye multiarenaen med hotell, konferansesenter, og utviklingsplanen for byområdet Nygårdstangen i Bergen. Byarkitekten i Bergen er mer positiv nå.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det er selskapet Nygårdstangen Utvikling AS som står bak planene for Nygårdstangen-området, og som blant annet innebærer at Bygarasjen rives og erstattes av flerbruksarena, hotell, konferansesenter og ny kollektivterminal. 800 boliger blir det også plass til.
Nå har Bergensavisen (BA) intervjuet byarkitekt Maria Molden, som tidligere har vært kritisk til planene for området. Ifølge avisen har hun fryktet at områdets karakter som et knutepunkt, med store bygg og lite attraktive områder for mennesker, ville befestes. I intervjuet gir hun uttrykk for at hun nå er langt mer positiv.
– Jeg har ikke satt meg inn i alle detaljene, men ut fra det jeg har sett i avisen er dette det beste som vi har sett til nå, sier Molden til BA.
Det hun liker med de nye planene, er blant annet at selve byarenaen ikke blir et altfor ruvende bygg, og at det er lagt til rette for åpne fasader, som gir muligheter for et aktivt byliv på bakkeplan.
– Vår primære tilnærming har fra starten av handlet om hvordan den fleksible ByArena og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og bli en generator for byutvikling. Vi ønsker å fjerne dagens grå barrierer og i stedet knytte byen sammen med en rekke grønne forbindelser, fine gater og åpne plasser som fungerer til både hverdags og til fest, sa Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects, på bygg.no da tildelingen var klar.
Filip Rygg i Nygårdstangen Utvikling AS liker ifølge BA å høre at byarkitekten nå er mer positiv til planene.
– Vi er også veldig begeistret for det siste utkastet, ettersom det i større grad skaper en levende by. Alle kan tegne bygg og fasader, men magien skjer når man klarer å skape gode byliv, sier Rygg til avisen.