Statsminister Erna Solberg presenterte budsjettavtalen på en pressekonferanse lørdag kveld. Venstre-leder Trine Skei Grande i bakgrunnen til venstre, og KrF-leder Knut Arild Hareide og finansminister og FrP-leder Siv Jensen i forgrunnen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
– Budsjettenighet med bismak
Regjeringspartiene og støttepartiene ble enige om statsbudsjettet i siste liten, men flere politiske kommentatorer peker på at bruduljene kan føre til problemer i det videre samarbeidet.
De fire partilederne smilte da de la fram budsjettavtalen på en pressekonferanse lørdag kveld, men spørsmålet er hvordan de siste ukenes uenighet påvirker samarbeidet fram mot valget neste år.
– Det borgerlige samarbeidet har fått plastret noen dype sår, men har også pådratt seg noen kroniske lidelser, skriver politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Hun mener tilliten mellom partiene har fått en knekk og at uroen over om alle vil hverandre vel har plaget partiene, ikke minst Venstre og Frp.
– Erna Solberg har fått en debatt om sitt lederskap som hun ikke trenger. Statsministeren må leve med et inntrykk av at hun undervurderte utfordringen denne gangen. På vei inn en ny valgkamp på vegne av denne styringsmodellen, må Solberg også erkjenne at uenigheten om veien til Paris-målene ikke er løst. Det er og blir en kronisk svakhet i dette samarbeidet, skriver Eilertsen.
– Tabbe
Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg mener bilpakke-ultimatumet kan bli stående som en av statsminister Erna Solbergs (H) største tabber. En tabbe som medførte at Høyre og Frp måtte legge store beløp på bordet til KrF og Venstre for å få dem med seg på et forlik.
– Det bør være et stort tankekors for Solberg at kombinasjonen av ultimatumet og den langtekkelige prosessen har fjernet sentrumspartienes entusiasme for videre samarbeid med Høyre. Når alt kommer til alt er begge spørsmålene sterkt knyttet til Erna Solbergs lederskap, skriver hun.
– Skjørt samarbeid
VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpeker at budsjettforliket ble dyrt.
– Det er lett å være raus med andres penger. Med våre penger, rettere sagt. Skattebetalernes, skriver hun og fortsetter:
– At Høyre, som har presentert seg som garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk, kan stå for en så omfattende offentlig pengebruk som det vi nå ser, er underlig. Det forteller mye om hvor viktig det er for statsminister Erna Solberg å holde de fire partiene sammen. Og ikke minst – hvor vanskelig det er.
Hun påpeker at budsjettstriden har dokumentert hvor skjørt samholdet er på borgerlig side.
– Spørsmålet er om Erna Solberg klarer å gjenoppbygge tilliten mellom de fire fram til neste stortingsvalg. Og ikke minst – om hun klarer å få mange nok velgere til å tro at de fortsatt er et troverdig alternativ til å styre Norge i enda fire år, skriver VGs politiske redaktør.
Også Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell skriver at avtalen ikke betyr at det nå er ro i den borgerlige leiren.
– At avtalen satt så langt inne har gjort noe med tilliten mellom partene. Partene var 330 millioner i mer miljøvennlige engangsavgifter unna kabinettsspørsmål – mindre enn to døgn før avstemming i Stortinget. Det må kalles redning på målstreken, skriver han.