Utviklingssjef Anders Nohre-Walldén i NGBC.
Daglig leder Kjersti Folvik i NGBC.
Advokat og partner i advokatfirmaet BA-HR, Stig Bech.
Boligdirektør Jørgen Blix i Oslo S Utvikling.

Ny BREEAM-NOR lansert

Sertifiseringsordningen BREEAM-NOR har blitt lansert i ny og forbedret utgave. Etter fem år i markedet har BREEAM-NOR allerede bidratt til å endre både norske oppfatninger og bygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Høsten 2011 lanserte Norwegian Green Building Council (NGBC) en egen norsk miljøsertifisering for bygninger, BREEAM-NOR. Nå lanseres andre utgave, oppdatert og restrukturert med tanke på lover, regler, standarder og norsk praksis og normer.

– Den nye utgaven av BREEAM-NOR er fortsatt dugnadspreget, men den er mer profesjonalisert enn den første utgaven. Vi mener vi har laget et produkt her som er relevant og praktisk, i større grad enn det har vært tidligere, og med dette styrker vi byggenæringens evne til å integrere hensynet til miljøet i sine prosjekter, sa utviklingssjef Anders Nohre-Walldén i NGBC under lanseringen i Oslo onsdag.

Den nye BREEAM-NOR-manualen er utvidet til å omfatte boliger, men den er også spisset for å kun ta for seg nybygg og totalrehabiliteringer.

– Ikke bare har dette blitt en teknisk manual, men også en manual som kan kobles raskt inn i byggeprosessen. Nye BREEAM-NOR kan oversettes direkte inn i en norsk fasenorm, fortalte han.

Dette er de viktigste endringene i BREEAM-NOR 2016 Construction ver. 1.0:

  • Basert og harmonisert mot BREEAM International New Construction 2013
  • Restrukturert, justert og konsolidert emner for å bli mer relevant og i tråd med byggeprosess
  • Klarere knytning til byggeprosess og Bygg21’s stegnorm (Neste Steg)
  • Oppdatert i henhold til endrede lover og forskrifter, standarder og beste praksis
  • Omfatter i tillegg til kontor, varehandel, industri og undervisningsbygg også boligbygg (primært leilighetskomplekser og boligblokker
  • Omfatter kun nybygg og totalrehabiliteringer. (Mindre rehabiliteringsprosjekter kan enten benytte BREEAM International Refurbishment and Fit-out 2015, eller få tilpasset kriteriene i BREEAM-NOR 2016 New Construction via søknad om skreddersøm)
  • Mulig å søke om innovasjonspoeng
  • Endrede minimumskriterier
  • Oppdatert og forbedret preanalyseverktøy
  • Verktøyet «Scoring and reporting tool» skal benyttes i stedet for dagens revisorrapport
  • Flere hjelpeverktøy og veiledere
  • Navigerbar PDF-versjon på nett
  • Vektingen av hver hovedkategori er lik vektingen i BREEAM-NOR (2012)

– Nødvendig, nyttig og sannsynligvis lønnsomt

Omtrent 150 deltakere var påmeldt til lanseringen av den nye BREEAM-NOR-manualen. Før Selve manualen ble presentert, fikk publikum også et innblikk i den betydningen BREEAM-NOR har fått i Norge siden lanseringen av første utgave i 2011.

Advokat og partner i advokatfirmaet BA-HR, Stig Bech, åpnet lanseringsmøtet, og fortalte at selv om man ennå ikke sitter på nok data til å sette to streker under svaret, har fem år med BREEAM-NOR gitt en del lærdom.

– Velment idealisme er bra, men det er ikke nok. For å være levedyktig må en ordning være lønnsom. Det vi har sett etter fem år med BREEAM-NOR, er at trendene består. Leietakerne vil ikke ha usertifiserte bygg lenger, og BREEAM er nødvendig, nyttig, og sannsynligvis også lønnsomt. Det eneste jeg er sikker på, er at BREEAM-NOR er viktig som nedsidesikring. Hvis du velger bort sertifisering i dag, blir du sittende igjen med skrapet i morgen, sa han.

BREEAM-boom i Bispevika

Parallelt med at BREEAM-NOR 2016 New Construction, med sitt nye boligfokus, ble formelt lansert onsdag, ble også første boligprosjekt BREEAM-registrert i Bispevika i Oslo, Eufemias hage.

Det er det første registrerte bygget på ny manual, og har vært en av to piloter som har bidratt til å teste BREEAM-NOR for bolig.

Boligdirektør Jørgen Blix i Oslo S Utvikling kunne fortelle at Eufemias hage neppe blir det siste boligprosjektet som bygges med BREEAM.

– Vi er ikke skremt etter å ha BREEAM’et dette boligbygget. Vi har ikke måttet ta noen drastiske valg, og det har ikke vært veldig kostnadsdrivende. Vi utvikler totalt 1.500 nye boliger i Bispevika, og vi har en ambisjon om å gjøre dette for alle prosjekter, sa han.

Powered by Labrador CMS